9 Mayıs 2015 Cumartesi günü Darüşşafaka’da musiki eğitimi veren Zekai Dede’yi anmak amacıyla 11.sınıflardan 12 öğrencimiz; Tarih Öğretmenleri Nimet Renkliyıldız, Oya Lebibe Alemdar ve Yönetim Kurulu Eski Üyelerinden Beşir Özmen rehberliğinde Bahariye Mevlevihanesi’nden Fatih’te bulunan Kariye Müzesi’ne kadar kültür yürüyüş yaptılar.
Darüşşafaka’da uzun yıllar öğretmenlik yapan Ahmet Irsoy’un da babası olan Zekâi Dede’nin evinden Çarşamba’daki okula yürüyerek gidip gelmesi fikrinden yola çıkılarak düzenlenen gezi; hem hem Zekai Dede’yi anmak hem de bu bölgedeki tarihi eserleri ve yerleri tanımak, keşfetmek incelemek amacıyla gönüllü öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi.
Darüşşafakalılık ve Darüşşakafa’ya olan aidiyet duygusunun öğrenim yıllarından başlanarak hayatın her döneminde canlı tutulması ve geliştirilmesi için yapılan bu etkinlik ilk olarak Zekai Dede’nin Kudümzen Başılığı’nı yaptığı Eyüp Bahariye Mevlevihanesi’ni ardından da Eyüp Mezarlığı’nda bulunan Zekai Dede Efendi ile Vidinli Hüseyin Tevfik Paşa’nın mezarlarının ziyaret edilmesi ile devam etti.
Zekai Dede’nin babası ve kendisinin de imamlık yaptığı Cedit Ali Paşa Camii’nin gezilmesinin ardından Zal Mahmut Camii, Mehterhane, Eski Eserleri Koruma Derneği, Ya Vedüt Türbesi, Ayvansaray Aya Tekla Kilisesi Vlaherna Ayazması, Fener Rum Patrikhanesi ve Fener Rum Lisesinden sonra yürüyüş Osmanlı Devleti’nde Türk tarihinin okul amaçlı ilk binası olarak İtalyan Mimar Barironi’nin tasarladığı ve Dolmabahçe Sarayı’nın Mimarbaşı Ohannes Balyan tarafından inşa edilen Çarşamba /Draman’daki eski Darüşşafaka binası ile sürdürüldü.
Öğrencilerimiz restorasyon çalışmalarının hâlâ devam ettiği binayı gezerken Sayın Beşir Özmen’den hem bina ilgili ilginç bilgileri öğrendiler, hem de güzel hatıraları dinlediler. Gezinin son iki durağı ise Kariye ve Fethiye Müzeleri oldu.