SAMSUNG ‘’Geleceğin Mucitleri’’ Yarışmasında Ilk 10’a Giren Finalistler Belli Oldu

Samsung Geleceğin Mucitleri Yarışması’nda, Darüşşafaka Ortaokulu 5. Sınıf öğrencilerinden Berke Demirel ve İrem Melek Toklucu’nun Fen Bilimleri öğretmeni Serkan Aslan rehberliğinde hazırlamış oldukları ‘’ATKLİMA’’isimli proje finale kaldı. 21 Mayıs 2016 günü KIDZ TV’de saat 14.00’de ve 20.30 olmak üzere iki kez yayınlanacaktır. Yayının ardından açıklanan tarihler arasında bir aylık sürede halk oylaması yapılacak ve oylama sonucuna göre de ilk üçe giren dereceler belli olacaktır. Bu süre içinde tüm Darüşşafakalıların oylamaya katılımlarını bekliyoruz.
20160409_141909

ATKLİMA ÖZET
Burun tıkanıklığı, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen önemli rahatsızlıklardan biri olup, akciğer ve kalp hastalıklarına neden olabilir. Burun tıkanıklığı nedeniyle soğuk havalarda uzun süre soğuk havaya maruz kalındığında ve ağızdan solunum gerçekleştiğinde bazı üst solunum yolu hastalıkları gelişebilmektedir.
Biz bu projede; burun tıkanıklığı yaşayan ve ağızdan solunum yapmak zorunda kalan insanlar için soğuk havayı nasıl ısıtabiliriz? sorusundan yola çıkarak bu proje fikrini oluşturduk. Soğuk havalarda atkı kullanıyoruz, o halde tasarlayacağımız bir atkı ile soğuk havayı ısıtarak vücudumuza girmesini sağlayabilir miyiz diye düşündük ve bir atkı modeli geliştirdik. Vücudumuzun ürettiği ısı enerjisi ile soluduğumuz havayı ısıtabileceğimiz ucuz, kullanımı pratik bir atkı modeli geliştirdik. Atkı modelimizde kullanım alanı gün geçtikçe genişleyen çeliğin ısı iletkenliği özelliğinden faydalandık.