Padişah fermanıyla 30 Mart 1863 tarihinde kurulan ve ülkemizin eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşu olan Darüşşafaka Cemiyeti’nin 152. yaşı 31 Mart Salı günü TİM Gösteri Merkezi’nde Darüşşafakalı öğrenci ve öğretmenlerin hazırladığı özel bir törenle kutlandı.
Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyeleri, Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın yöneticileri, öğretmenleri, öğrencileri, velileri ve Darüşşafaka bağışçılarının katıldığı tören, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, Darüşşafaka’nın kurucuları Yusuf Ziya Paşa, Gazi Ahmet Muhtar Paşa, Sakızlı Ahmet Esat Paşa, Vidinli Hüseyin Tevfik Paşa ve Ali Naki Efendi, Darüşşafaka’ya katkıda bulunan ve artık hayatta olmayan üyeler, bağışçılar, yöneticiler, öğretmenler ve çalışanların anısına saygı duruşu ve ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı.
Talha Çamaş: “Darüşşafakalı olmaktan hep gururlanın!”
Törende konuşan Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş, Darüşşafaka’nın 152 yıldır eğitimde fırsat eşitliği misyonuyla çocuklarımızın yaşamlarını değiştirdiğine dikkat çekti. Çamaş, Darüşşafakalı öğrencilere şöyle seslendi: “Siz, yeryüzünde benzeri olmayan bir eğitim kurumunda okuyorsunuz. Kendinizle ve okulunuzla hep gurur duyun.Elbette, yeryüzünde çok köklü eğitim kurumları var. Ama hiçbiri Darüşşafaka gibi bir sivil toplum hareketi olarak ortaya çıkmamış ve toplum tarafından sahiplenilerek yaşatılmamıştır.Bugün olduğu gibi 152 yıl önce de bu ülkenin insanları, Darüşşafaka’daki eğitim faaliyetinin sürmesi için hiç bir karşılık beklemeden bağış yapıyordu. Bugün olduğu gibi dün de Darüşşafaka, fırsat eşitliği ilkesi doğrultusunda öğrencilerini hep sınavla seçiyordu. Yine bugün olduğu gibi dün de Darüşşafaka, öğrencilerine sadece iyi eğitim fırsatı değil, aynı zamanda her zaman birbirinin yanında olan, rekabetin ya da art niyetin kapısından giremediği, büyük ve saygın bir aileye sahip olma fırsatı da sunuyordu. İşte bu nedenle Darüşşafakalı olmaktan hep gururlanın!”
Nevzat Kulaberoğlu: ” Çocuklarımızın aydınlık bir gelecek kurması için çalışıyoruz”
Ardından kürsüye gelen Darüşşafaka Lisesi Müdürü ve Kampüs Koordinatörü Nevzat Kulaberoğlu
Darüşşafaka, her zaman dürüst, çalışkan, cumhuriyete sahip çıkan, analitik düşünen, entelektüel birikimi ve çağdaş donanımlarıyla başarılı ve örnek şahsiyetler yetiştiren önemli bir kültür ve eğitim kurumu olduğunu belirtti. Kulaberoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Bizler, Darüşşafakalı çocukların geleceğini değiştirdiğimizde, ülkemizin ve dünyamızın da yarınlarını değiştirdiğimizin bilinciyle çalışıyoruz. Çocuklarımızın aydınlık bir gelecek kurması ve umutlarını gerçekleştirmesi için büyük bir istekle çalışıyoruz. Siz sevgili öğrencilerimizin de bu bilinçle ve sorumluluk anlayışıyla sunulan bu olanakları ve bu eğitimi en iyi şekilde değerlendireceğinize, her adımınızda kendinize, toplumumuza, ülkemize ve dünyamıza katma değer üretecek düşünceler ve çalışmalar içinde olacağınıza, kendiniz, aileniz, Darüşşafaka ve ülkeniz için her şeyin en iyisini düşünüp yapacağınıza inancımı bir kere daha tekrarlamak istiyorum. Çocuklarımızın hayallerine sahip çıkarak yaptığı her bağışla eğitimde fırsat eşitliği misyonumuza güç kazandıran maddi ve manevi desteğini sürdüren Darüşşafaka dostlarının, Darüşşafaka’ya 152. yıldönümünde de desteklerini esirgemeyeceklerine inanıyorum. Bu kutsal amaçla bizimle beraber olan, taşın altına elini koymaktan çekinmeyen, binlerce çocuğun yaşamlarına dokunan tüm Darüşşafaka dostlarına ve tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.”
Konuşmaların ardından tören, Darüşşafakalı öğrencilerin birbirinden özel performans gösterileriyle devam etti. İlk olarak Darüşşafaka Ortaokulu öğrencileri Asel Birinci-Murat Menteşe ve Begüm Ersoy-Hurşit Kartaloğlu çiftinin “Cha Cha Dans” gösterileriyle sahne aldı.
Öykü Çetin:” Darüşşafaka toplumun vicdanının yansımasıdır”
Ardından 2013 yılı mezunu Öykü Çetin, mezunlar adına yaptığı konuşmada şu görüşleri dile getirdi: “Darüşşafaka toplumun vicdanının yansımasıdır. Temelinde vicdan yatan bu kurumun günümüzde de aynı temellerle hareket ettiğini görüyorum. Burada geçirdiğim süre boyunca her insanın doğuştan vicdan sahibi olduğuna inanıyordum. Üniversitenin ilk yılında okuduğum bir kitapta vicdanın sonradan oluşturulan bir şey olduğunu öğrendim. Cenap Şahabettin şöyle diyor ‘Vicdan, onu herkes yüreğinde taşıyamaz. Onu dilinde, midesinde hatta cüzdanında taşıyanlar vardır.’ Her birinize 19 yıl boyunca beni tüm insanların doğuştan vicdan sahibi olduğuna inandırdığınız ve vicdanınızı yüreğinizde taşıdığınız için çok teşekkür ederim. Bizleri bir çatı altında toplayıp koca bir aile yarattığın için iyi ki varsın Darüşşafaka.”
Darüşşafaka Çocuk Korosu ve Darüşşafaka Gençlik Orkestrası’nın beğeni toplayan performanslarının ardından tören, Darüşşafaka öğrencilerinin eğitimle değişen kendi yaşam öykülerini konuklarla paylaşmasıyla sona erdi.