DARÜŞŞAFAKA LİSESİ İLE İTÜ MİMARLIK FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ ORTAK TASARIM ATÖLYESİ

“ECO-SCHOOLYARDS” / EKO(LOJİK)-OKUL BAHÇELERİ

Çocukların ve gençlerin gündelik hayatlarında büyük yer kaplayan okullar ve bahçeleri, onların fiziksel ve zihinsel gelişimleri açısından oldukça önemli ortamlardır. Özellikle de okul çevresindeki açık alanlar ya da bahçeler sınıf dışındaki yaşamlarını zenginleştiren, onlara hareket ve sosyalleşme imkânı tanıyan yerlerdir. Eğitimde sınıfta yapılan dersin yanı sıra oyunun ve sosyal ortamın da çok önemi vardır. Okul bahçeleri bu ortamın sağlanması bakımından büyük potansiyel taşımaktadır. Dahası kentlerdeki yeşil alan azlığı ve okulların sayısı dikkate alındığında bu yarı kamusal açık alanların kentsel yeşil sistemin bir parçası olarak değerlendirilmesi gerektiği açıkça görülmektedir. Ancak ülkemizdeki okul bahçeleri çoğunlukla geçirimsiz beton yüzeyler olarak karşımıza çıkmakta ve eğitimin bir parçası olarak okul yaşantısına uyum sağlayamamaktadır.

2-img_5586

20 Ekim Perşembe günü, 15.30-19.00 saatleri arasında, İTÜ Peyzaj Mimarlığı Bölümü ve 153 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan Darüşşafaka Okulları iş birliği ile “eco-schoolyards / eko(lojik)-okul bahçeleri” başlığı altında bir tasarım atölyesi gerçekleştirildi. Atölyede, farklı yaş gruplarının ihtiyaçları, ekoloji ve oyun teması ile birleştirilerek çalışıldı.

1-img_5584

Darüşşafaka Yerleşkesi’nin açık alanlarının ele alındığı çalışmada süreç, katılımcıların tasarımı yolu ile yürütülecektir. Bu nedenle, okulun asıl sahipleri olan öğrencilerin “Okul Bahçeni Kendin Tasarla” sloganı ile sürece dâhil olmaları hedeflenmektedir.

3-img_5423

Projeyi, Darüşşafaka Lisesi öğrencileri ile İTÜ Peyzaj Mimarlığı Bölümü 2016-2017 Güz Dönemi Proje I-II Stüdyosu öğrencileri birlikte yürüteceklerdir.

4-img_5563

Atölye; doğa, çevre, ekoloji, tasarım ve mimarlık alanları ile ilgilenen öğrencilerin fikir paylaşımlarına açık olarak gerçekleştirildi.

5-img_5575

Atölye sırasında tasarım önerileri, tartışmalar, çizimler, görseller ve çeşitli materyaller üzerinden geliştirilen ürünler ve ön fikirler günün sonunda sergilendi. Atölyeye katılan öğrenciler, sürecin son aşaması olan ve Taşkışla’da gerçekleştirilecek olan “final jürisi”ne davet edildiler. Final jürisinde İTÜ Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrencileri, yaptıkları projeleri sunarken, Darüşşafaka öğrencileri de katkı koydukları projelerin jüri üyeliğini yapacaklar.

6-img_5581

7-img_5490

Ada Dijital Ajans