9. Sınıflarımız Necdet Neydim’le Edebiyat Söyleşi’sinde

Darüşşafaka Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün öncülüğünde 13 Ekim 2017 Cuma günü, çocuk ve gençlik edebiyatının en önemli isimlerinden, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Çeviribilim Almanca Mütercim Tercümanlık Anabilim Dalı akademisyenlerinden Necdet Neydim ile “hikâye” üzerine bir söyleşi gerçekleştirildi.

Necdet Neydim; söyleşide hikâyenin hayatın kendisi olduğunu, hayattaki her şeyin hikâyeye konu olabileceğini belirtti.  Hikâye yazmak için ilham gelmesini beklemememiz gerektiğini ifade eden Neydim, hikâyeleri arayıp bulmamız gerektiğini dile getirdi.  Neydim’in en çok eleştirdiği konulardan biri öykülerden “ileti çıkarma kaygımız”dı. Neydim, “-dır” ile biten cümlelerin kesinlik bildirdiğini sanatsal metinlerin bu şekilde algılanamayacağını belirtti. Çocuk edebiyatının önemine değinen Neydim, Türkiye’de çocuk ve gençlik edebiyatı alanında verilen eserlerin yetersiz olduğuna dikkat çekti. Öğrencilerin sorularını samimiyetle yanıtlayan yazarımız, çeviri yaparken nelere dikkat ettiğini soran öğrencilere metne hâkim olmadan asla çeviri yapılamayacağını, bu nedenle bütün metinleri mutlaka okuduğunu ifade etti.

Öğrencilere yaşadıkları hayatın tadını çıkarmayı öğütleyen Neydim, kendilerine bir rol model bulmalarına gerek olmadığını, herkesin “özgür ve kendine özgü” olduğunu ve hepsinin ileride kendini gerçekleştiren bireyler olmasını umut ettiğini ifade ederek söyleşisini tamamladı.