153. yılında Darüşşafaka’nın Kurucuları kabirleri başında anıldı.

IMG_2638_rsz

153 yıl önce, 30 Mart 1863 tarihinde Kapalıçarşı’daki çırakları eğitmek amacıyla “Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiye” adıyla beş kurucu üye tarafından temelleri atılan ve o günden beri eğitimle yaşamları değiştiren ülkemizin eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşu Darüşşafaka’nın yönetici, öğretmen ve öğrencileri, kuruluş yıldönümünde kurucularını unutmadı.

IMG_2663_rsz
Mezarları İstanbul’da bulunan kuruculardan Yusuf Ziya Paşa (1825-1882), Darüşşafaka’da İngilizce eğitime geçişin mimarı Darüşşafaka Cemiyeti Eski Başkanı Fettah Aytaç ile Darüşşafaka’nın vasiyet bağışçısı ve büyük yazar Sait Faik Abasıyanık, Zincirlikuyu Mezarlığı’nda; kuruculardan Vidinli Hüseyin Tevfik Paşa (1832-1901), Eyüp Mezarlığı’nda; kuruculardan Gazi Ahmet Muhtar Paşa (1839-1919), Darüşşafaka’dan yetişen matematik bilgini Salih Zeki ve Darüşşafaka’da öğretmenlik yapmış ünlü yazar Ahmet Mithat Efendi de Fatih Camii Haziresi’nde mezarı başında 30 Mart 2016 Çarşamba günü anıldı.

IMG_3873_rsz
Darüşşafaka 10. sınıftan bir grup öğrenciyle birlikte gerçekleştirilen bu ziyaretlere, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş, Başkan Vekili Hakan Tahiroğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Fırat Tekin, Sevhan Gök Kahya ve Mustafa Demirci, Yönetim Kurulu Eski Üyesi Beşir Özmen ile öğretmenler İbrahim Arlı, İsa Meşe ve Tolga Dikmenli eşlik etti.

IMG_9693_rsz
İzmir’in Konak ilçesi Basmane semtindeki Emir Sultan Türbesi’nde bulunan Darüşşafaka Kurucularından Sakızlı Ahmet Esat Paşa’nın mezarını ise Urla Rezidans bağışçıları, Urla Rezidans Kurum Müdürü ve Urla Grup Koordinatörü Serap Kırcı ve çalışanlar ziyaret etti.

_DSF3293-1_rsz
Yusuf Ziya Paşa ve arkadaşlarının ateşlediği kıvılcım, 153 yıldır sönmeyen bir meşaleye dönüştü ve binlerce çocuğun yaşamını aydınlattı, aydınlatmaya da devam ediyor.
Çağdaş uygarlık hedefini önümüze koyan Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını, Kurucularımız Yusuf Ziya Paşa’yı, Gazi Ahmet Muhtar Paşa’yı, Sakızlı Ahmet Esat Paşa’yı, Vidinli Hüseyin Tevfik Paşa’yı ve Ali Naki Efendi’yi, Darüşşafaka’ya bağışlarıyla ve hizmetleriyle katkıda bulunan ve bugün aramızda bulunmayan üyelerimizi, bağışçılarımızı, yöneticilerimizi, öğretmenlerimizi ve çalışanlarımızı şükranla anıyor, Allah’tan rahmet diliyor, hayatta olanlara nice kuruluş yıldönümlerimizi birlikte kutlayacağımız uzun bir ömür diliyoruz.