Troya‘nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girişinin 20. yılı olan 2018’in “Troya Kültür ve Turizm Yılı” olarak belirlenmesi nedeniyle 11- 12 Nisan 2018 tarihlerinde Maltepe Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Marmara Eğitim Kurumları, Troia Vakfı, Roman Kahramanları Dergisi’nin ortaklaşa hazırladığı “III. Roman Kahramanları İstanbul Edebiyat Festivali”nin bu yılki konusu “Homeros, Troya, Destanlar ve Kahramanları”ydı.
Festivale, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenimiz Serpil Pazar rehberliğinde 11. sınıftan Beyza Gelir, Zeynep Çelebi, Furkan Kınalı, Hilal Çelebi, Rabia Uzun, Defne Hadiş; 10. sınıftan Emine Dikmen, Sinem Abalı, Eray Çakar, Hayal Kıymetli, Ebubekir Derin, Hüseyin Oral, Esra Demirel, Abdullah Altepe ve Melek Hatice Şimşek katıldı.
11 Nisan Çarşamba günü Prof. Dr. Cevat Çapan, Prof. Dr. Nabi Avcı, Prof. Dr. Şahin Karasar’ın açılış konuşmalarından sonra, başkanlığını Prof. Dr. Betül Çotuksöken’in yaptığı “Homeros ve Troya” adlı 1. Oturum’da öğencilerimiz Cevat Çapan, İoanna Kuçuradi, Mehmet Hakkı Suçin ve Haluk Şahin’in konuşmalarını dinlediler, ardından “Troya Resim Sergisi”nin açılışına katıldılar ve sergiyi gezdiler.
Ercan Yılmaz’ın başkanlığını yaptığı; Aydın Afacan, Ahmet Sarı ve Ali Utku’nun konuşmacı olduğu “Homeros ve Destanlar” konulu 2. Oturum’da izledikleri “Polyksena Belgeseli”yle öğrencilerimiz mitolojinin günümüze sözlü gelenekle nasıl ulaştığına tanık oldular.
Türk ve Yunan müziğinin ortak eserlerinden ve rembetikolardan oluşan müzik dinletisi eşliğinde yenen akşam yemeğinin ardından öğrencilerimiz ertesi günün merak ve heyecanıyla okula döndüler.
12 Nisan Perşembe günü Ömer Asan tarafından başlatılan 3.Oturum’da İbrahim Dizman, Fecri Polat, İsmail Şen’in “Polyksena ve Destanlar” üzerine paylaştıkları görüşleri, okulumuz öğrencileri bir önceki gün izledikleri belgeselle ilişkilendirerek dinlemenin hazzını yaşadılar.
Olga Olcay başkanlığında gerçekleşen “Kazancakis ve Romanları” konulu 4. Oturum’da Damla Demirözü, Yannis Gigourtis, Hülya Soyşekerci’nin konuşmalarıyla büyük romancı Kazancakis’i tanıdılar ve Troya’nın onun eserlerine nasıl yansıdığını öğrendiler.
İbrahim Dizman’ın başkanlığında gerçekleşen 5. ve son oturumda öğrenciler; Şebnem Arslan, Eli Kovi, Necdet Neydim’in “Mitoloji, Masallar, Destanlar” üzerine incelemelerini dinlediler. Bu oturumdaki sorularıyla ve bilgileriyle konuşmacıların dikkatini çeken öğrencilerimiz, etkinlikte sergiledikleri tavır, davranış ve duruşlarıyla oradaki herkesin hayranlığını kazandılar.
Bizler, okulumuzu bu festivale davet eden Maltepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sayın Betül Çotuksöken’e, festivalin her adımında bizimle ilgilenen görevlilere, özellikle Roman Kahramanları dergisinden Ömer Asan’a çok teşekkür ediyor; gelecek festivallerde yeniden buluşmayı özlemle bekliyoruz.