Beş Osmanlı aydını tarafından 30 Mart 1863 tarihinde kurulan ve Türkiye’nin eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşu olarak o tarihten beri “eğitimde fırsat eşitliği” misyonuyla ülkemizin çocuklarının geleceğini aydınlatan Darüşşafaka’nın 155. yaşı, TİM Maslak Gösteri Merkezi’nde düzenlenen coşkulu bir törenle kutlandı.
Törenin açılış konuşmasını yapan Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş, “Bugün günlerden Darüşşafaka… 30 Mart 1863’te Yusuf Ziya Paşa ve arkadaşlarının yaktığı “eğitimde fırsat eşitliği” meşalesi, tam 155 yıldır çocuklarımızın ve ülkemizin geleceğini aydınlatıyor. Darüşşafakamızın 155. Kuruluş yıl dönümü hepimize kutlu olsun! 2015 mezunumuz ve Koç Üniversitesi 2. Sınıf öğrencisi Abdullah Bozdaş’ın dediği gibi, ‘Belki de bir insana yapılabilecek en kutsal iyilik, eğitimle onun yaşamının değişmesine vesile olmaktır.’ 155 yıl önce bugünleri hayal etmişler midir bilemeyiz ama 1863’te kurucularımız, yaşları 24 ile 38 arasında değişen beş genç Osmanlı aydını, her çocuğun nitelikli eğitim alma hakkına sahip olduğuna inanarak bu kutsal iyilik serüvenini başlattılar. Her şeyi, onların bu müthiş vizyonuna, yüreğine ve azmine borçluyuz” diyerek Darüşşafaka’nın tarihi ve toplumsal önemini vurguladı.
Çamaş’ın konuşmasından sonra, Darüşşafaka Cemiyeti’nin 155. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında; Darüşşafaka Lisesi Sosyal Bilimler Bölümü tarafından düzenlenen “Darüşşafaka ve Değerlerimiz” konulu afiş yarışmasında dereceye giren afişleri tasarlayan öğrencilere ödülleri takdim edildi.
“Darüşşafaka ve Değerlerimiz” konulu afiş yarışmasında birincilik ödülünü Muhammed Samed Karakuş, ikincilik ödülünü Mahmut Akkaşoğlu ve üçüncülük ödülünü Emir Şükrü Birdal kazandı.
Ödül takdiminin ardından, Darüşşafaka’nın kuruluş hikayesi ve değiştirdiği yaşam öyküleri, “Darüşşafaka’ya Tesadüf Edenler” isimli tiyatro oyunuyla sergilendi. Öğrenciler, tiyatro performanslarıyla Darüşşafaka tarihinde önemli bir yeri olan bilim adamı, yönetici, müzisyen, yazar ve sanatçıları sahneye taşıdı.
Tören, Darüşşafaka Marşı’nın yeni versiyonunun tanıtımı ve hep birlikte söylenmesiyle sona erdi.
Darüşşafaka’nın Kurucuları Anıldı
Bundan tam 155 yıl önce, 30 Mart 1863 tarihinde, Kapalıçarşı’daki çırak çocuklara eğitimde fırsat eşitliği sağlamak amacıyla “Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiye” adıyla beş kurucu üye tarafından temelleri atıldı Darüşşafaka’nın… O günden beri çocuklarımızın yaşamlarını nitelikli eğitimle değiştiren Darüşşafaka’nın yönetici, öğretmen ve öğrencileri, 155. kuruluş yıl dönümünde kurucularını ve bu yuvayı hizmetleriyle yaşatanları mezarları başında andı.
Mezarları İstanbul’da bulunan kuruculardan Yusuf Ziya Paşa (1825-1882), Darüşşafaka’da İngilizce eğitime geçişin mimarı Darüşşafaka Cemiyeti Eski Başkanı Fettah Aytaç ile Darüşşafaka’nın vasiyet bağışçısı ve büyük yazar Sait Faik Abasıyanık, Zincirlikuyu Mezarlığı’nda; kuruculardan Vidinli Hüseyin Tevfik Paşa (1832-1901), Eyüp Mezarlığı’nda; kuruculardan Gazi Ahmet Muhtar Paşa (1839-1919), Darüşşafaka’dan yetişen matematik bilgini Salih Zeki ve Darüşşafaka’da öğretmenlik yapmış ünlü yazar Ahmet Mithat Efendi de Fatih Camii Haziresi’nde mezarı başında 30 Mart Cuma günü anıldı.
Darüşşafaka 10. sınıftan bir grup öğrenciyle birlikte gerçekleştirilen bu ziyaretlere, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş, Başkan Vekilleri Hakan Tahiroğlu ve Bülent Topbaş, Yönetim Kurulu Üyeleri Davut Ökütçü, Mustafa Demirci, Lütfi Telci, Sevhan Gök Kahya, Erman Süsler ve Ahmet Erelçin, Genel Sekreter Senem Başyurt ile Öğretmenler Fahri Şahin, Erdem Yağız ve İbrahim Arlı eşlik etti.
İzmir’in Konak ilçesi Basmane semtindeki Emir Sultan Türbesi’nde bulunan Darüşşafaka Kurucularından Sakızlı Ahmet Esat Paşa’nın mezarını ise, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyeleri Fırat Tekin ve Celalettin Çağlar, Urla Rezidans bağışçıları, Urla Rezidans Kurum Müdürü ve Urla Grup Koordinatörü Serap Kırcı ve çalışanlar ziyaret etti.
Çağdaş uygarlık hedefini önümüze koyan Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını, Kurucularımız Yusuf Ziya Paşa’yı, Gazi Ahmet Muhtar Paşa’yı, Sakızlı Ahmet Esat Paşa’yı, Vidinli Hüseyin Tevfik Paşa’yı ve Ali Naki Efendi’yi, Darüşşafaka’ya bağışlarıyla ve hizmetleriyle katkıda bulunan ve bugün aramızda bulunmayan üyelerimizi, bağışçılarımızı, yöneticilerimizi, öğretmenlerimizi ve çalışanlarımızı şükranla anıyor, Allah’tan rahmet diliyor, hayatta olanlara nice kuruluş yıldönümlerimizi birlikte kutlayacağımız uzun bir ömür diliyoruz.
Yusuf Ziya Paşa ve arkadaşlarının ateşlediği kıvılcım, 155 yıldır sönmeyen bir meşaleye dönüştü ve binlerce çocuğun yaşamını aydınlattı, aydınlatmaya da devam ediyor. Adını tarihimize, “ülkemizin eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşu” olarak altın harflerle yazdıran Darüşşafaka’nın 155. kuruluş yıl dönümü hepimize kutlu olsun.
Darüşşafaka’nın ebediyen yaşaması dileğiyle…