Darüşşafaka Ortaokulu UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) Sosyal İnovasyon Destek Programı’na Sistem Düşüncesi Derneği işbirliğinde gerçekleştirdiği “Sistem Düşüncesi ile Eğitimin Değişen Dili” isimli çözüm ile başvurada bulundu. Söz konusu çalışma 442 başvuru arasından dört aşamalı bir değerlendirme sonrasında final mülakatına katılmaya hak kazanan 18 çözüm önerisi içerisinde yer aldı ve 11 Mart 2021 Perşembe gerçekleşen ödül töreninde finale kalan 18 çözüm önerisinden-herhangi bir sıralama yapılmaksızın- ödülle layık görülen 10 çözüm arasında seçildi.
“Sistem Düşüncesi ile Eğitimin Değişen Dili”, sistem düşüncesinin her yaş için kullanabilir ve erişilebilir araçlarını fen ve matematik derslerinde kullanarak öğrencilerin kavramlar arasındaki ilişkilerini nasıl işlediğini somutlaştırarak anlamasını sağlayan “nitelikli eğitim” alanında bir çözüm içermektedir.
Projede yer alan Sistem Düşüncesi Derneği yönetim kurulu üyeleri Emre Göktepe ve Prof.Dr.Ülkem Yarabaş’a; çalışmada gönüllü olarak yer alan matematik ve fen öğretmenlerimize -isimlerine göre sıralanmıştır- teşekkür ederiz.
Ece Ünsal – Elif Dirik – Ezgi Senger Altuntaş – Görkem Girgin – Gülşah Okyay Orman – Meltem Ceylan Alibeyoğlu – Merve Esmer – Saadet Etli – Sena Yıldız Değirmenci – Sinem Bozoğlu – Türkan Önal – Zeynep Işılay Başkahya
Ödül törenini izlemek için https://www.youtube.com/watch?v=dgqVmxXeK70 adresini tıklayınız.
Sistem Düşüncesi Nedir?
Bir sistemin davranışını tahmin etmek veya altında yatan sorunu açıklamak üzere uygulanan geleneksel analitik yaklaşım, tüm dikkatimizi sistemin anlık durumlarına yoğunlaştırmaktadır. Oysa ki gerçek dünyada olaylar her zaman bu şekilde işlemeyebilmektedir. Bu yönüyle bir sistemin davranışı her parçanın ne yaptığı ile değil, her parçanın diğerleri ile nasıl etkileşimde bulunduğu ile ilgilidir (Ayanoğlu ve Gökçe, 2007: 29-41). Sistem düşüncesi (System Thinking), sistemleri parçaların toplamı olarak değil bir bütün olarak görmeyi sağlayan bir bakış açısııdır. Sistem Düşüncesi, düşünmeyi görselleştirerek eleştirel düşünmeyi destekleyen alışkanlıklar ve araçlar bütünüdür.
UNDP Sosyal İnovasyon Destek Programı nedir?
UNDP Sosyal İnovasyon Destek Programı, UNDP Türkiye Hızlandırma Laboratuvarı’nın (Accelerator Lab) kentteki sosyal sorunlara daha etkin, sürdürülebilir, kapsayıcı ve adil çözümler geliştirmek amacıyla başlattığı bir destek programıdır. Program, kadınların inovasyon potansiyelini ve gücünü açığa çıkarmaya, harekete geçirmeye ve desteklemeye odaklanmıştır. Programın sosyal etki hedefleri; sosyal inovasyon farkındalığı ve kültürünü yaygınlaştırmak, yenilikçi düşünmeyi ve işbirliğini teşvik etmek, sistem seviyesinde düşünmeye yönlendirmek, iyi çözümleri görünür kılmak ve yaygınlaştırmak, beklenmedik aktörlerin çözümleri için alan açmak ve yenilikçi çözümlerin hayata geçirilmesine destek olmaktır.