Darüşşafaka Lisesi’nin 3Durak, Sigma3D, Zaxe ve Özyeğin Üniversitesi Girişim Fabrikası iş birliğiyle düzenlediği Türkiye’nin ilk liseler arası “3D Yazıcı Atölyesi ve Yarışması”nda ödüller sahiplerini buldu.
İstanbul’dan 16 okulun katılımıyla lise düzeyinde ülkemizde ilk kez gerçekleştirilen organizasyon kapsamında 5-6 Mart tarihlerindeki atölyelerin ardından yarışma ve ödül töreni, 12 Mart Cumartesi günü TİM Maslak Gösteri Merkezi Fettah Aytaç Salonu’nda düzenlendi.
Atölye ve yarışma, 3D yazıcıların eğitim ortamlarında inovatif düşünce ve tasarımı güçlendirecek şekilde kullanımının arttırılması, 3D yazıcıların kullanımı konusunda öğrencilere farklı becerilerin (tasarım, yazılım vb.) kazandırılması ve 3D yazıcıların sosyal faydaya dönük konularda kullanımının arttırılması amacıyla düzenlendi.
5-6 Mart’ta 3 boyutlu yazıcılarla tanıştırılarak uzmanlardan girişimciliğe, 3D Yazıcıların çalışma prensipleri ve 3D modellemeye giriş eğitimleri alan liseli öğrenciler, kendilerine verilen görev çerçevesinde takımlar halinde önce kendi iş fikirlerini geliştirdiler sonra da 3D modelleme yaparak ürünlerini oluşturdular.
Bu süreçte öğrencilere 3D modelleme bilen mentorlar atandı. Mentorlar modelleme sürecinde takımlara teknik destek verdi. Takımlardan görev olarak, 3D yazıcı ile üretilmek üzere mutfak ya da ulaşım / seyahat alanlarından birinde hayatı kolaylaştıran veya eğitim-öğretimi zenginleştirecek bir ürün tasarlamaları istendi.
İki aşamalı gerçekleşen eleme sonucunda katılan okullar:
Çapa Fen Lisesi
Esenyurt Nakipoğlu Cumhuriyet Anadolu Lisesi
Hisar Eğitim Vakfı Özel Hisar Lisesi
İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
İstanbul Lisesi
Maçka Akif Tuncel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Özel Acarkent Doğa Anadolu Lisesi
Özel Anabilim Anadolu Lisesi
Özel Esayan Lisesi
Özel MEF Lisesi
Özel Sezin Lisesi
Özel Üsküdar Amerikan Lisesi
Robert Koleji
Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki Tepeören
Ümraniye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Bireysel Takım “Garibanlar”
6 Mart Pazar günü takımlar 3D modellemelerini organizasyon komitesine teslim etti. Takımların ürünleri 3Durak tarafından basıldı. Takımlar, tasarım ve iş fikirlerini 3D yazıcıdan çıkan prototipleriyle birlikte 12 Mart’ta jüri üyelerine sundu. Takımların bu çalışmaları, jüri üyeleri tarafından değerlendirilerek dereceye girenler belirlendi.
Özel Üsküdar Amerikan Lisesi Takımı birincilik ödülünü alırken
Özel Üsküdar Amerikan Lisesi takımı, “Keee” adlı projelerinde eller doluyken dolapları ayakla açmaya yarayan ve ellerden mikrop bulaşmasını önleyen bir ürün tasarladı ve Birincilik Ödülü’nü aldı.
Esenyurt Nakipoğlu Cumhuriyet Anadolu Lisesi Takımı ikincilik ödülünü alırken
İkincilik Ödülü’nü “Prodost – Hayatınızın Dengesi” projesini hazırlayan Esenyurt Nakipoğlu Cumhuriyet Anadolu Lisesi Takımı kazandı. Takım, bir bacağı diğer bacağından kısa olan ve kemik hastalıkları geçirmiş her yaştaki bireyin kullanabileceği, kısa olan bacağın altına yerleştirilebilen taşınabilir bir ürün tasarladı.
Özel Acarkent Doğa Anadolu Lisesi Takımı üçüncülük ödülünü alırken
Üçüncülük Ödülü’nün sahibi ise “Bavlab Modeli” adlı projeyle Özel Acarkent Doğa Anadolu Lisesi Takımı oldu. Öğrenciler, bu projeyle ilköğretim çağında Fen ve Teknoloji, ortaöğretim çağında ise Kimya dersi gören, ‘Elementler ve Bileşikler’ konusunu daha iyi anlamlandırmak isteyen görme engeli olan/olmayan öğrenciler ve interaktif ders işlemek isteyen öğretmenler için yeni bir ders materyali hazırladı.
Birinci olan takıma Zaxe 3D Yazıcı, ikinciye 3Doodler’dan 3D Kalem, üçüncüye de 3Durak’tan 3D Baskı Büst armağan edildi.
Garibanlar Takımı jüri özel ödülünü alırken
Büyükçekmece Atatürk Anadolu Lisesi’nden Berkay Yılmaz ve Başak Balcı, Tepekent Anadolu Lisesi’nden Berke Girgin, İstanbul Lisesi’nden Zeynep Duysak ve Silivri Atatürk Anadolu Lisesi’nden Serhat Savaş isimli öğrencilerin kurduğu Garibanlar takımı da “Air Pocket” isimli projeleriyle gösterdikleri çaba, takım çalışması, ürün kalitesi ve motivasyonları nedeniyle Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü. Öğrenciler, uçak seyahatlerinde her an ulaşmamız gereken eşyaları koyabileceğimiz düzenli bir aparat tasarladı.
Yarışmada görev alan Darüşşafakalı Öğrenciler: Seyhmus Aca, Doğuhan Aras, Onay Altay, Ezginur Aydınyılmaz, Şule Barman, İbrahim Eren Burci, Bedirhan Durmuş, Furkan Erdemir, Egemen Göver, İrem İnanır, Murat Küçük, Eken Özlü, Melis Satıkboğa, Özgür Şen, Saruhan Zeybek
Yarışmada görev alan Darüşşafakalı Öğrenciler: Seyhmus Aca, Doğuhan Aras, Onay Altay, Ezginur Aydınyılmaz, Şule Barman, İbrahim Eren Burci, Bedirhan Durmuş, Furkan Erdemir, Egemen Göver, İrem İnanır, Murat Küçük, Eken Özlü, Melis Satıkboğa, Özgür Şen, Saruhan Zeybek
Darüşşafaka sadece düzenleyici olup yarışmaya katılmadı. Darüşşafakalı öğrenciler arasında atölye ve yarışmanın bir benzeri, aynı program ve içerikle 13-14 Şubat 2016 tarihlerinde düzenlenmişti.
Darüşşafaka Lisesi Müdürü ve Kampüs Koordinatörü Nevzat Kulaberoğlu Cengiz Ultav’a teşekkür plaketi verirken
Ödül törenine konuk konuşmacı olarak katılan VESTEL Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ultav, gençlerle teknolojideki yeni trendler, yeni meslek alanları, inovasyon ve girişimcilik konularında söyleşi yaparak onlara iş dünyasından bir kapı araladı.
Yarışma Jürisi:
Erol Bilecik – Index Grup Şirketleri İcra Kurulu ve Yönetim Kurulu Başkanı
Prof. Dr. Feza Orhan – Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi
İlker Vardarlı – 3Durak Dijital Fabrika Kurucu Ortağı
Koray Kurhan – Zaxe Genel Müdürü
Özgür Aslan – Sigma 3D Tasarımcısı
Selçuk Keser – ATÖLYE İstanbul Maker Lab Yöneticisi
Atölye ve yarışmaya katkıda bulunanlar bir arada… Soldan Sağa: Erol Bilecik, Serhat Özperçin, İlker Vardarlı, Özgür Aslan, Emrah Küçüköz, Nevzat Kulaberoğlu, Cengiz Oltav
Atölye ve yarışmaya katkıda bulunanlar bir arada… Soldan Sağa: Erol Bilecik, Serhat Özperçin, İlker Vardarlı, Özgür Aslan, Emrah Küçüköz, Nevzat Kulaberoğlu, Cengiz Oltav
Organizasyonda gönüllü olarak görev ve sorumluluk alan mentorlara ve atölye sorumlularına* teşekkür ederiz.
Mehmet Ali Akın – Mentor
Faruk Çelik – Mentor
Ozan Cömert – 3D Modelleme: Creo atölyesi sorumlusu ve mentor
Hakan Dilbaz – Mentor
Musab Göktaş – Mentor
Erhan Gümüş – Mentor
Onur Alp Işıl – Mentor
Emre Küçükislamoğlu – Mentor
Yusuf Ulufer – 3D Modelleme: Thinkercad atölyesi sorumlusu ve mentor
*İsimler soyadına göre alfabetik olarak sıralanmıştır.