Darüşşafaka Eğitim Kurumları, Mustafa Kemal Atatürk’ün Bursa’da öğretmenlere hitaben yaptığı tarihî konuşmanın 100. yılında bu önemli olayı yeniden yaşattı ve tarihe mal olmuş öğretmenleri andı.
Darüşşafaka Eğitim Kurumları Genel Müdürü Ebru Arpacı, Lise Müdürü Nilüfer Kavaklı, Ortaokul Müdürü Şule Uyar, Yaşam Müdürü Muhammet Erken, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Yusuf Can Par, Sosyal Bilgiler Öğretmenleri Nur Saadet Özdiğer ile Nuray Oğan ve Tarih Öğretmeni Mustafa Özdemir’den oluşan Darüşşafakalı eğitimciler; 24 Kasım Öğretmenler Günü sebebiyle, bundan 100 yıl önce işgal altındaki İstanbul’dan Mustafa Kemal Atatürk’ü ziyaret etmek için yola çıkan ve Mudanya iskelesine adım atan 472 ilkokul öğretmeninin Bursa gezisini 22 Kasım’da bire bir yaşayarak andı.
Muhammet Erken, Yusuf Can Par, Nilüfer Kavaklı, Nur Saadet Özdiğer,
Nuray Oğan, Ebru Arpacı, Şule Uyar, Mustafa Özdemir
Düzenlenen etkinlik; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 27 Ekim 1922 tarihinde Bursa Şark Tiyatrosu’nda ve Darüşşafakalı Kemalettin Sami Paşa’nın (DŞ’1897-1901) ise 29 Ekim’de Bursa Sultanisi (Bursa Erkek Lisesi) bahçesinde 472 ilkokul öğretmenine yaptıkları tarihî konuşmaların 100. yılı anısına organize edildi ve o dönem yaşanılan olaylar yeniden yaşatıldı.
Darüşşafaka Eğitim Kurumları yöneticileri ve öğretmenleri, 100 yıl önce olduğu gibi önce deniz yoluyla Mudanya’ya gitti ve 472 öğretmenin ayak bastığı iskelede tüm Kurtuluş Savaşı’nın kahramanlarını andı.
Ardından, Mustafa Kemal Atatürk’ün farklı yıllarda iki kez ziyaret ettiği Bursa Erkek Lisesi’ne giden Darüşşafaka öğretmenleri, Bursa Erkek Lisesi Müdürü Şahin Boztepe tarafından karşılandılar. Bursa Erkek Lisesi’nin tarihî balkonunda, Mustafa Kemal Atatürk’ün 27 Ekim 1922’de öğretmenlere yaptığı tarihî konuşmayı canlandıran Darüşşafakalı öğretmenler, Darüşşafaka mezunu olan ve Atatürk’ün ağzından “Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz!” müjdesini ilk duyan 7 kişi arasında bulunan Kemalettin Sami Paşa’yı da unutmadılar.
Darüşşafaka Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Yusuf Can Par; 50 yıllık hayatının yaklaşık 20 yılını okullarda, 20 yılını orduda ve savaşlarda, 10 yılını da Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Berlin Sefiri olarak geçiren Kemalettin Sami Paşa’nın öğretmenlere yaptığı tarihî konuşmayı Bursa Erkek Lisesi’nin bahçesinde günün anısına tekrar okudu.
Arif Hikmet’in, Atatürk ve önde gelen silah ve mücadele arkadaşlarının Bursa’da olduğunu öğrenen 472 ilkokul öğretmeninin 27-30 Ekim günleri arasındaki Bursa seyahatlerini oldukça ayrıntılı biçimde anlatan “Bursa Seyahati” adlı kitabında da geçen tarihî konuşma, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Yusuf Can Par tarafından Kemalettin Sami Paşa’nın şu cümleleriyle bir kez daha hatırlatıldı:
‘’Hanımlar, Efendiler,
Bu samimi mecliste orduyu temsil eden yalnız ben bulunuyorum. Bunun için size birkaç söz de ben söylemek istiyorum. Kesinlikle emin olunuz ki ordu, zaferini millete güvenerek gerçekleştirmiştir. Zaten ordu ile milletin farkı yoktur. Siz bizsiniz, biz de siziz. Bu nedenle bu harikaları gösteren, bu zaferi kazanan sizsiniz, biz değiliz. Biz sizin gölgeniziz. Siz emrettiniz biz yaptık.
Ben bu zaferin hazırlayıcıları arasında ilkin öğretmenleri, sonra kumandanları sayacağım. Dünyaya geldiğimizde hepimiz aynıydık ve hepimiz çocuklukta Allah’ın verdiği doğal bir zekâya sahiptik. Büyük kumandanları yaratan, yetiştiren okuldur. Başarılarımızı hepimiz okullara ve siz öğretmenlere borçluyuz.
Ordu, milletin bir araya gelmesinden meydana gelmiş bir kuvvettir. Hepimiz çocukken okula gittik. Vatan, namus ve bağımsızlık duygusunu oradan aldık. Biz millet olarak, vatan için, namus için, bağımsızlık için ölmeye hazır insanlarız.
…
Yalnız bugün üzerimize bir görev veriliyor. Milletin ve evlatlarımızın kalbine vatan ve ulusal bilinç duygusunu işlemek ve yerleştirmek.
…
Büyük bir zafer kazanıldığı kesin. Fakat bu imanı bize öğretmenler vermiştir. Ve bundan dolayı asıl şükrana layık olanlar onlardır, yani sizlersiniz. Biz sizin yetiştirmeleriniziz. Bize teşekkür etmeyin, kendi kendinizi tebrik edin. Biz sizden aldığımız feyiz ve imanla bunu yapmaya mecburduk. Bu nedenle, görevimizi yerine getirmekten başka bir şey yapmadık.’’
Cumhuriyetten bugüne gelinmesinde en büyük emeğin ve gücün öğretmenler ile eğitimde olduğunu vurgulayan Darüşşafaka öğretmenleri, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nün öncesinde bu özel günü tarihe yolculuk yaparak yaşamanın mutluluğunu yaşadılar.