Darüşşafaka, 142. Dönem Öğrencilerini yuvadan uğurladı

153 yıllık şefkat yuvası Darüşşafaka’nın mezunları arasına 96 pırıl pırıl genç daha katıldı. Darüşşafaka Lisesi 142. Dönem Öğrencileri, 27 Haziran 2016 Pazartesi günü Darüşşafaka TİM Gösteri Merkezi’nde düzenlenen törenle diplomalarını aldı.

1

Darüşşafaka’nın 1966 mezunlarına da mezuniyetlerinin 50. yılı vesilesiyle anı diplomalarının takdim edildiği törende, genç mezunlara son derslerini Mediacat ve Digital Age Dergileri Genel Yayın Yönetmeni Pelin Özkan verdi.

2

Darüşşafaka’nın yeşil-siyah kapısından içeri 10 yıl önce giren 96 öğrencinin üniversiteye uğurlandığı törene; Darüşşafaka Cemiyeti ve Darüşşafaka Eğitim Kurumları Yöneticileri, 1966 yılı mezunları, öğrenciler, öğretmenler, Darüşşafakalılar, veliler ve bağışçılar katıldı.

3

Tören, ülkemizin kurtarıcısı; çağdaş, laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşları ile Darüşşafaka’nın kurucularının değerli anısı önünde saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’yla başladı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Tekin, “Bu yıl Darüşşafaka Lisesi’nden 96 pırıl pırıl öğrencimiz mezun oluyor. Sizler, 10 yıl önce sınavımızı kazanıp Türkiye’nin dört bir köşesinden Darüşşafaka’ya geldiniz. Size kucak açtık. En iyi eğitim olanaklarıyla sizi en iyi şekilde yetiştirmek için var gücümüzle çalıştık.

4
Fırat Tekin

Darüşşafaka’daki eğitim yolculuğunuza katkısı olan tüm eğitim kadromuza sonsuz teşekkür ediyorum. Siz de bu ilginin ve imkanların değerini bildiniz, çalıştınız, çabaladınız ve Darüşşafaka Lisesi’nden mezun oldunuz! Toplumun her kesiminin güvenini ve saygısını kazanmış, her dönem çağının en ileri eğitimini öğrencilerine sunan, eğitim alanında bir başarı sembolü olan Darüşşafaka Lisesi’nin mezunu olarak hayata atılıyorsunuz. Ne mutlu size, bizlere ve bunu mümkün kılan değerli bağışçılarımıza! İyi ki Darüşşafaka’ya gelmişsiniz, iyi ki Darüşşafaka sizi kazanmış ve yetiştirmiş” dedi.

“Başarılarınızla, duruşunuzla, Darüşşafakalı kimliğinizle yaşam yolculuğunda ilerlemek ve hedeflerinizi gerçekleştirmek için durmayın! Yolunuz açık olsun… Sizden gelecek her mutlu haber, her başarı haberi, tüm Darüşşafaka ailesini çok sevindirecek, bunu bilin” diyen Tekin, sözlerine şöyle devam etti: “Bugün mezun olan kardeşlerimizden biri, Muradiye Kaya, hepimizi gururlandıran önemli bir başarı elde etti. Muradiye, Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun da mezunu olduğu, Kanada’nın prestijli üniversitelerinden University of British Columbia’da Sosyal Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde okumaya hak kazandı. Değerli kardeşimi yürekten kutluyor, çok başarılı bir eğitim hayatı olmasını diliyorum. Dilerim ki, bu gibi örnekler çoğalsın. Her öğrencimizin yurt içi veya dışında istediği üniversitede okuması en büyük dileğimiz ve hedefimiz.”

5
Pelin Özkan

142. dönem öğrencilerinin Darüşşafaka’daki son derslerinin öğretmeni, Pelin Özkan’dı. Özkan konuşmasında kendi yaşam öyküsünden de örnekler vererek hayatımızı tercihlerimizin yönlendirdiğini ve bu tercihleri yaparken çok dikkat etmemiz ve çaba harcamamız gerektiğini söyledi. “Sık sık ‘neden?’ sorusunu sormalı ve ikna edici bir cevap bulduktan sonra karar vermeliyiz” diyen Özkan sözlerine şöyle devam etti: “Sizin istediğiniz anda istediğiniz bilgiye erişebilme ve tercihlerinizi oluşturmak için pek çok kaynaktan araştırma yapabilme şansınız var. Önünüzde sonsuz seçenek, neyi neden seçeceğiniz konusunda onlarca sebep var. Tüm dünyayı aynı anda izlemeniz gerekiyor. Aynı anda tüm etkenleri analiz ederek karar vermeniz gerekiyor. Üniversite tercihinizi yaparken bile seçeceğiniz alanın 10 yıl sonra var olup olmadığını düşünmeniz ve kontrol etmeniz gerekiyor. Bu koşullarda iyi düşünerek, araştırarak tercihlerinizi oluşturmanız çok önemli. Geleceğinizi bugünden tasarlamaya başlamanız gerekiyor, ama bugünden tasarlarken de geleceğin koşullarını göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Siz bu ülkenin geleceğisiniz. Bu nedenle sizden iki tane isteğim var. Birincisi, teknolojiyle aranızdaki mesafeyi sıfırlayın. Çünkü günümüzde teknoloji artık iyi fikirler üretmek için bir yöntem. Getirdiği olanakları güce çevirmeniz çok önemli. Özellikle de ülkemiz için, bu topraklar için. İkinci isteğimse kötü fikirlere iyi fikirlerle yanıt vermeniz. Bunun için de sürekli yeni sorular sormanız, dünyayı izlemeniz, konsept oluşturmanız ve öğrenmeniz gerekiyor. Yaratıcılığın hayatımız için ne kadar önemli olduğunu anlamanız ve buna inanmanız gerekiyor.”

6
Darüşşafakalılara “son ders” konuşmasını yapan Pelin Özkan’a Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hakan Tahiroğlu tarafından bir teşekkür plaketi sunuldu.

Törende, artık bir gelenek haline gelen 50. yıl anı diplomaları da verildi. Bu köklü yuvadan mezun olalı tam 50 yıl olan 1966 mezunları, kardeşleriyle aynı mutluluğu yeniden yaşadı.

1966 mezunları adına bir konuşma yapan Yapı Kredi Bankası Emekli Sandığı Vakfı Genel Müdürü Erkan Kerimoğlu, duygularını şöyle ifade etti: “Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın, 1954 yılında Cemiyet Başkanımız Sayın Fettah Aytaç’ın arkadaşlarıyla başlatmış olduğu eğitimdeki köklü, rasyonel ve basiretli bir değişim hareketiyle İngilizce eğitim sistemine geçişi, bizlerin hayatının ve geleceğinin bir anlamda dönüm noktası olmuştur. Bu büyük girişimin 5. Dönem ve 1966 yılı mezunları olan bizler, kurumumuzun yapmış olduğu bu uygulama ile bugün mezuniyetimizin 50. yılını kutlarken son derece duygulu, coşkulu ve bir o kadar da 50 yıl öncesi gibi heyecanlıyız. Ben şahsen bugün, maalesef 50 yıl göremediğim 3 kardeşimi hasretle kucakladım. Bu mutluluğu bizlere yaşatan kurumumuza sonsuz teşekkürlerimizi iletiriz” dedi.

7
Erkan Kerimoğlu

Yeni mezunlara da seslenen Kerimoğlu, “Sevgili Daçkalı kardeşlerim, bizler hepimiz bu sıralarda öğrenciyken, bu yuvanın bizlere sağlamış olduğu nimetleri belki biliyorduk ama mezun olduktan ve de hayata atıldıktan sonraki kariyer yollarımızda bu alt yapı eğitiminin katkılarını çok daha fazlasıyla gördük ve hissettik. Hepimiz iş hayatımızda, Darüşşafakalı olmanın ve bizlere sağlamış olduğu imkanların olumlu yansımalarını yaşamışızdır” diyerek kendi yaşamından örnekler verdi.

Erkan Kerimoğlu’nun konuşmasının ardından 1966 mezunlarına, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Eğitim Komisyonu Başkanı Hakan Tahiroğlu tarafından anı diplomaları ve plaketleri takdim edildi.

8

Anı diplomalarını alan 1966 Mezunları:

Akın Pekşen, Pulad Verbas, Necdet Atabarut, Erol Tulpar, Necmi Kızıltan, Engin Dörter, Mete Öge, Ünal Akyol, Bülent Zeytinoğlu, Bülent Çelebisoy, Kenan Tepe, Hüseyin Morva, Arif Yükler, Ömer Töralp

Aramızda olmayan 1966 mezunları; Umur Çekli, Ebrar Berk, Fahrettin Fidan ve Cem Barlok ise, sevgi, özlem ve rahmetle anıldı. Anı diplomaları, törene katılan yakınlarına takdim edildi. Umur Çekli adına eşi Nuray Çekli, Ebrar Berk adına eşi Günnur Berk, Fahrettin Fidan adına kızı Şafak Sancaklı ve Cem Barlok adına kızı Çağrı Barlok diplomaları teslim aldı.

1966 mezunları adına Erkan Kerimoğlu, bu yıl üniversite sınav sonuçlarına göre Darüşşafaka Lisesi’nde en iyi sonucu alacak öğrenciye 2016-2017 eğitim ve öğretim yılının açılış töreninde verilmek üzere Hakan Tahiroğlu’na bir armağan teslim etti.

9
Gökalp Gülderen

Ardından söz alan Öğrenci Birliği Başkanı, 11. sınıf öğrencisi Gökalp Gülderen ise Darüşşafaka’da çok şey öğrendiklerini vurguladığı konuşmasında şunları söyledi: “Sunay Akın’ın bir söyleşisinde Türk bayrağındaki hilal ve yıldızın anlamlarını öğrenmiştim. Bizlere ilkokulda öğretilenden çok daha farklıydı. Yıldızın insanı simgelediğini, hilalin ise bilgiyi sembolize ettiğini söylemişti. Hatta eski Türk toplumlarında bilge kişinin çadırına hilal simgesi takılırmış. Darüşşafaka da bu bağlamda bana hilali ifade ediyor. Karanlığın arasından, sisli, kasvetli geceye yükselen hilali… Burada çok şey öğrendik. Hayat boyu sürecek dostlukları da burada kazandık. Minnettarız. 142. döneme gelince… On yıllık maceranın bitişi ve ömür boyu bağlılığın başlangıcı. Herkese gelecekteki yaşamında başarılar dilerken, yeşil siyah bayrağa ömürleri boyunca sahip çıkacaklarına olan inancımı dile getirmek isterim. Uğurlar olsun.”

10

142. Dönem birincisi Tuğçe Açıkalın, dönem ikincisi Fatma Bingöl ve dönem üçüncüsü Ecem Sekban’a ödülleri, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Eğitim Komisyonu Başkanı Hakan Tahiroğlu, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Tekin ve Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Eğitim Danışmanı Oktay Aydın tarafından takdim edildi.

11

Dönem birincisi Tuğçe Açıkalın, yaş kütüğüne 142. dönem plakasını çaktı ve bir konuşma yaptı.

“Ben bu yeşil kapıdan ilk girdiğimde ailemi dışarıda bırakmıştım, şimdi çıkarken ise ailemi içeride bırakıyorum” diyerek başladığı konuşmasında Açıkalın duygularını şu sözlerle ifade etti: “Dördüncü sınıfta kayıt için okula geldiğimizde dayım bana demişti ki: ‘Sen artık Darüşşafakalısın Tuğçe. Ve hayatının sonuna kadar bir etiket gibi üzerinde taşıyacaksın bu onuru.’ Gururlandırırdı bu söz beni; güç verirdi ev özlemine katlanmak, bu parçası olmak için can attığım ama aynı zamanda bir o kadar yabancı yere alışmak için. Ama bilmezdim Daçkalı olmanın ne demek olduğunu ve öyle bir etiket gibi insanın üzerinde duran harici bir unvan olmadığını da. Biz kendimizi bulmaya çalışırken bir keşmekeşte, onun bizi şekillendirip besleyeceğini; rengarenk iplerle dokurken hayallerimizi burada hep beraber, onun da bizi dokuyacağını ilmek ilmek ve kaynaşacağını kimliğimizle, tahmin bile edemezdim.”

12
Tuğçe Açıkalın

“Bize özveri, içtenlik ve inançla yaklaşan öğretmenlerimizden hayatın olağanüstü genişliğini ve yoğunluğunu, inceliklerini öğrendik. Kimi zaman bir annenin sesi kadar şefkatli bu seste bulduk güven ve huzuru. Güzelliği anlamak suretiyle öğrendik dünyayı, öyle sevebildik bize uzak olanı. Dünyanın neresinde yaşıyorsak yaşayalım birey olarak, Daçkalı olarak dünyanın genel durumundan bütünüyle sorumlu olduğumuzu da, tamamen farklı şeyler yaratmak için yeni bir adım atma cesaretini de bize karşılıksız güven duyan bu insanlardan öğrendik. İnandığımız uğruna gözyaşıyla veya kanla değil alın teriyle sulamayı hayatın toprağını, yaşamın ancak emek vererek değer kazanılacak bir armağan olduğunu bize öğreten öğretmenlerimize tüm kalbimle teşekkür ediyorum” diyen Açıkalın sözlerini şöyle bitirdi: “Bugün son kumanyamızı alacağız ve son kez uyuyacağız yatağımızda. Ama kep atarak mezun olamaz insan ailesinden  hiçbir zaman. Veda konuşmaları olur. Kartalların yuvadan uçması gerekir çünkü gidecek daha çok yolları vardır. Bir tek yuvanın kartallarıyız biz de ve yuvaysa artık ruhumuzda bir yerlerde.”

13

Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Darüşşafaka Yakacık Rezidans Bağışçısı Fahriye Moral, dönem birincisi Tuğçe Açıkalın’ı başarılarından dolayı kutlayarak kendisine bir ödül armağan etti.

14

Tuğçe Açıkalın da 153 yıl önce başlatılan aydınlanma hareketinin bugünkü temsilcisi olan Hakan Tahiroğlu’na 142. Dönem adına bir teşekkür plaketi verdi.

15

Beş yılın akademik ortalamasında okul birincisinden sonra Fen Bilimleri ve Matematik derslerinde başarılarıyla öne çıkan öğrencilere verilen Oyak Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Çağlar’ın (DŞ’69) özel ödülüne bu yıl Nuriye Varoğlu ve Ecem Sekban layık görüldü. Öğrencilere ödüllerini, Celalettin Çağlar takdim etti.

16

Ardından flama devir teslim töreni yapıldı. Flamayı 142. dönem birincisi Tuğçe Açıkalın, 143. dönem birincisi Oğuzhan Zaim’e teslim etti.

Daha sonra, beklenen an geldi ve 142. dönem mezunlarına tek tek diplomaları verildi.

17 18 19

Diploma sevincini yaşayan mezunlar, hep bir ağızdan Darüşşafaka Marşı’nı söyledi ve keplerini havaya attı.

20 21

Diploma törenin ardından Darüşşafakalılar, Baltalimanı’nda düzenlenen partide aileleri ve öğretmenleriyle birlikte eğlendi.

22 23

Yolunuz açık olsun 142. Dönem! Yollarınız birbirinizden ve yuvanız Darüşşafaka’dan hiç ayrılmasın!

 

Ada Dijital Ajans