Lise Müdürümüz ve Kampüs Koordinatörümüz Nevzat KULABEROĞLU’nun günün anlam ve önemini belirttiği konuşması ile başlayan törenimizde;
Atatürk’ün, Türk Bağımsızlık Savaşı ile köle durumuna düşürülmek istenen milletimizi ayağa kaldırarak, milletin benliğini ve değerini anlaması yolunda büyük çaba sarf etmiş olduğunu, yokluk içindeki milletin ekonomik, siyasî ve kültürel anlamda da savaşı kazanma zorunluluğunu ortaya koymuş olduğunu vurguladık.
Mustafa Kemal ATATÜRK’ün Cumhuriyet’i ilan ederken amacının Türkiye’ye demokrasiyi getirmek ve özümsetmek olduğunu anlattık.
Atatürk’ün aldığı kararlarda halkın ihtiyaçlarını göz önünde bulundurduğunu vurgularken yurt gezilerini dramatize ettik. Atatürk’n yurt gezilerinde, halkla halk için bir şeyler yapma ve onunla bütünleşme arayışı içinde olduğunu belirttik. Onun, bu gezilerle Milli Mücadele’yi, yapacağı devrimleriyle sürdürebileceği ortamlar yaratmaya çalıştığını; bunun için milletin ayağına gidip onları dinlediğini, karşılıklı fikir alışverişi içinde bulunduğunu ve yapılması gerekli olan yenilikleri anlattığını belgelere dayanarak yansıttık.
Atatürk’ün 85 yıl önce 1930’da yapmış olduğu bir konuşmada, sorunlara çare olarak bulduğu çözümün çok partili demokratik rejim olduğunu ve çok partili demokrasiye sımsıkı sarılmamız gerektiğini belirttik .
Törenimizi öğrencilerimizin birlikte söylediği;
“Ey Anadolu’m, güzel yurdum! Sen, kederi kederimize, sevinci sevincimize, kaderi kaderimize benzeyen ölümsüz vatanımız…
Ağrı’da dik başlı, güneyde Fırat akışlı, Toroslarda sümbül kokuşlu, Antalya’da dört mevsim yazlı, Erzurum’da on bir ay yirmi dokuz gün kışlı güzel Türkiye’m…
Yozgat’ta kömür gözlü, Isparta’da gül yüzlü Anadolu’m…Sen bin yıldır doğanımıza beşik, ölenimize mezar oldun. Bizler de beşikten mezara kadar sana sahip çıkacağız.
Ey Cumhuriyetim! Günlerden bir gün… Uzak değil, dün gibi yakın… Ne Fatih’le İstanbul, Ne Süleyman’la Viyana önlerindeyiz…İstiklâl Savaşı’nın zor günlerindeyiz…
“Bütün düşmanlarımız kıskıvrak yakalamış bizi. Sonra: Biri Dicle, biri Fırat, biri Sakarya… Anadolu’nun bağrında ayağa kalkmış üç kardeş ırmak. Aynı vatan, aynı bayrak.
Bu savaşta üç nehrin bir düşmana akması dengeyi bozmuş.
İŞTE BU AKIŞIN ÖNDERİ ATATÜRK, MEYVESİ CUMHURİYET’ TİR.
BU AKIŞI BİLMEYENLER NE BİLSİN, BİLENLERE SELÂM OLSUN!”
cümleleriyle sona erdirdik.
CUMHURİYET BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN!