Yeni Coronavirus (COVID-19)
Dünya çapında hızla yayınlan Yeni Coronavirus (COVID-19) hakkında T.C. Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından bilgilendirme ve uyarılar okulumuz tarafından yakından takip edilmektedir.
Küresel risk ortamından kaynaklanan belirsizliğin öğrencilerimizin yaşamında yaratmış olduğu zorunlu kısıtlamalar nedeniyle zorlu bir dönemden geçmekteyiz. Bu süreci hem okulumuz hem de kişisel olarak alacağımız sıkı önlemlerin yanı sıra, birbirimize ve çevremize vereceğimiz destek ile en az sorunla atlatabileceğimize inanıyoruz.
Yeni Coronavirus (COVID-19)
Koronavirüsler tıp dünyasında uzun süredir bilinen bir virüs grubudur. Bu virüslerin bazıları sadece hayvanlarda görülür bazıları ise mutasyon geçirip insanlarda enfeksiyona neden olur. Çoğu insan ömrünün bir döneminde bu virüslerle temas eder ve hastalığı hafif veya orta şiddette üst solunum yolu enfeksiyonu olarak geçirir. Ancak risk grubu kişilerde ve bazı vakalarda ağır bronşit veya zatürreye yol açarak ağır tablolara sebep olabilmektedirler.
T.C. Sağlık Bakanlığı web sayfası üzerinden Koronavirüs (COVID-19) ile ilgili güncel ve ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Hastalığın klinik özellikleri:
Hastalığın kuluçka dönemi (patojenle ilk temastan, ilk semptomların görünmesi arasında geçen zaman), 2 ila 14 gün arasında değişmekte olup kuluçka süresinden sonra birden başlayan yüksek ateş (39 derece), öksürük ve nefes darlığı ile hastanın şikayetleri devam etmektedir.
Solunum sistemine ait belirtiler ateş, öksürük, nefes darlığı ve tat alma duyusu kaybı gibi şikayetlerdir.
Daha ciddi vakalarda; zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve hatta ölüm gözlenebilir.
Asemptomatik (hastalık belirtisi olmayan) kişiler solunum yolunda virüs taşımakla birlikte başlıca bulaş kaynağı değillerdir.
Bazı hastalarda boğaz ağrısı ve burun akıntısının da olduğu görülmüştür. Hastalık genellikle orta-ağır bir klinik seyir göstermektedir.
Ağır hastalanan ve ölen kişilerin büyük kısmı ileri yaştaki (>65y), altta yatan hastalıkları (akciğer hastalıkları, organ yetmezlikleri, kanser, diyabet, bağışıklık baskılayan hastalıklar) olan kişilerden oluşmaktadır.
Genç sağlıklı erişkinlerde hastalık nispeten hafif seyretmektedir.
Güncel verilere Dünya Sağlık Örgütünün web sitesinden ulaşabilirsiniz.
Bulaşıcılık
Yeni Koronavirüsün, diğer Koronavirüsler gibi solunum salgıları ile bulaştığı düşünülmektedir.
Virüs, hasta bireylerden öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçılan damlacıklarla ve hastaların kontamine ettiği yüzeylerden (göz, ağız, burun mukozasına temasla) bulaşabilir.
Hasta kişilerden öksürük, hapşırık, gülme, konuşma sırasında çevreye saçılan virüs içeren solunum salgısı damlacıkları, sağlam kişilerin mukozalarına temas ederek bu kişilerin hastalanmasına neden olur. Hastalığın bu şekilde insandan insana bulaşması için yakın temas (1 metreden yakın) gereklidir.
Korunma
Korunmada en etkili yöntem virüsle (hasta kişilerle) temas etmekten kaçınmaktır.
Solunum yolu enfeksiyonu yapan çok sayıda virüsün (grip, nezle virüsları vb.) insanlar arasında dolaşmakta olduğu kış aylarında sadece 2019-nCoV’tan değil, diğer tüm solunum virüslerinden korunmak için el temizliğine dikkat edilmesi, temiz olmayan ellerin göz, ağız ve buruna götürülmemesi çok önemlidir.
DSÖ Yeni Koronavirüs’e karşı aşağıdaki korunma yöntemlerini önermektedir:
- Ellerinizi sık sık sabunlu suyla yıkayın veya alkol bazlı dezenfektan ile temizleyin.
- Öksürürken veya hapşırırken, ağzınızı ve burnunuzu dirseğinizle veya bir kağıt mendille kapatın, ardından mendili kapalı bir çöp kutusuna atın ve ellerinizi yıkayın.
- Soğuk algınlığı, ateş veya öksürük gibi semptomları olan kişilerle yakın temastan kaçının.
- Ateş, öksürük, solunum güçlüğü gibi belirtiler gösterirseniz okulumuzda revire veya evinizde iseniz en yakın sağlık kurumuna veya doktorunuza başvurun
Tedavi
Hastalara şikayetlerini azaltacak ve varsa bozulan organ fonksiyonlarını destekleyecek tedaviler Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiş ve tedavi kurumlarında uygulanmaktadır. Ayrıca aşılama faaliyetleri de başlanmış olup hızla ilerlemektedir.
Seyahat
Ara tatilin bitmesiyle birlikte seyahatlerini yeni tamamlamış ya da tamamlamak üzere olan öğrenci ve velilerimizin Dünya Sağlık Örgütü’nün aşağıda yer verilen seyahat önerilerini incelemelerini öneririz:
- Ateş ve öksürük benzeri semptomlar varsa, seyahat etmekten kaçının. En yakın sağlık kuruluşuna, seyahat ettiğiniz bölgeleri ve sağlık geçmişinizi bildirerek başvurun.
- Ateş ve öksürük benzeri semptomlar gösteren kişilerden uzak durun, yukarıda belirtilen Koronavirüs’e karşı korunma önerilerini uygulayın.
- Seyahat esnasında koruyucu maskeyle ağzınızı ve burnunuzu kapatın, taktıktan sonra maskeye dokunmamaya özen gösterin. Tek kullanımlık maskeleri kullandıktan sonra kapalı çöp kutularına atın ve ellerinizi tekrar yıkayın ve/veya dezenfekte edin.
- Seyahat esnasında hastalanırsanız, hemen yetkili görevlileri (uçus görevlileri, kabin amirleri vb.) bilgilendirin.
Okulumuzda alınan önlemler:
Okulumuzda tüm dershane ve yaşam alanlarında dezenfeksiyon ve hijyen açısından gerekli tüm önlemler alınmış olup, öğrencilerimizin ve çalışanlarımızın ders döneminin başlangıcında PCR tarama testleri yapılmaktadır, ayrıca risk oluştuğunda yine anlaşmalı sağlık kuruluşu tarafından tarama testleri gerçekleştirilmektedir.
Olası bir vaka veya riskli temas öyküsü durumunda revirimizde karantina odaları ve okulumuzda izolasyon alanları oluşturulmuş olup takipler okul hekimi tarafından yapılmaktadır.
Sağlıklı ve güzel günler görmek umuduyla, başarılı bir öğrenim dönemi dilerim.