1863’ten bu yana ders zillerinin kesintiye uğramadan çaldığı, koridorlarında öğrencilerin koştuğu, Türkiye’nin eğitim çınarı Darüşşafaka’da bir eğitim ve öğretim yılı daha başladı. 2015-2016 Eğitim – Öğretim Yılı Açılış Töreni, 1 Eylül 2015 Salı günü TİM Show Center’da yapıldı.
Darüşşafaka Ailesi’ne bu eğitim-öğretim yılında, 130 minik Daçkalı katıldı.
ABD İstanbul Başkonsolosu Charles F. Hunter, Darüşşafaka Cemiyeti ve Darüşşafaka Eğitim Kurumları yöneticileri, öğretmenler, öğrenciler, veliler, Darüşşafaka’nın hayırsever bağışçıları ve dostlarının katıldığı tören, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşları ile Darüşşafaka’yı kuran ve bugünlere emeğiyle, bağışlarıyla, yürekleriyle taşıyanların değerli anısı önünde bir dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’yla başladı.
Nevzat Kulaberoğlu
Darüşşafaka Lisesi Müdürü ve Kampüs Koordinatörü Nevzat Kulaberoğlu, “Darüşşafakalılar olarak bu güne kadar olduğu gibi bu yıl da Darüşşafakalılık meşalesini en güçlü ve parlak ışığıyla taşıyacaksınız” diyerek başladığı konuşmasında, öğrencilerine hitaben şunları söyledi: “Bu parlak ışığın renklerinin sorumluluk, öz disiplin, vefa, saygı, nezaket, empati, çalışkanlık, dürüstlük, kıymet bilme, ulusal ve evrensel değerler, Atatürkçülük ve başarı olduğunu asla unutmayacaksınız. Her birinizin elinizdeki bu meşalenin ve ışığının renklerinin hem değerini hem de sorumluluğunu bileceğinden hiç şüphem yoktur.”
Velilere de seslenen Kulaberoğlu, “Bizler, Darüşşafaka’nın eğitimdeki köklü geçmişi ve deneyimine profesyonelliğimizi katarak her bir öğrencimizin 21. Yüzyıl yetkinlikleri ile donanmış, iş, sanat, bilim ve teknolojide ülkemiz ve insanlık için katma değer üretecek bireyler olarak yetişmeleri için var gücümüzle çalışırız. Kendi çocuklarımız için neleri arzu ediyor neleri yapıyor isek öğrencilerimiz için de aynılarını hatta daha iyilerini düşünür ve yaparız” dedi.
Talha Çamaş
Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş ise sözlerine yeni Daçkalılara “aramıza hoş geldiniz” diyerek başladı. “Sizlerle birlikte Darüşşafakamız daha da şenlendi, güzelleşti…” diyen Çamaş, şunları söyledi: “Darüşşafaka’nın size sunacağı neler mi var? En önemlisi, SEVGİ, değerli kardeşlerim… Burası bir sevgi yuvası… Büyük ailemizin her üyesi için çok değerli ve önemlisiniz. Bunu hissedeceksiniz. Bazen bir çalışanımız olacak başınızı okşayan, bazen bir mezunumuz olacak gülümseyerek hatırınızı soran… Başta fedakâr öğretmenleriniz olmak üzere, hepimiz sizin sağlıklı, mutlu ve başarılı bireyler olarak büyüyüp yetişmeniz için gayret sarf edeceğiz. İşte Darüşşafaka’yı Darüşşafaka yapan da bu sevgi dolu yaklaşımdır, bu özendir.”
Tüm öğrencilere seslenen Çamaş, “152 yıldır, ülkemizin çok değerli insanları, çalışarak kazandıklarını, biriktirdiklerini, hatta okul harçlıklarını Cemiyetimize bağışlayarak sizlerin eğitim almasına katkıda bulundular, bulunuyorlar. Kendilerine buradan bir kez daha hepimiz adına minnet duygumuzu ifade etmek istiyorum. Siz de onlara başarılarınızla, karakterinizle, sunulan hizmetin değerini bilerek, okulumuzun eşyalarını ve kaynaklarını tutumlu kullanarak, kendinizden küçüklere örnek insanlar olarak, hayata güçlü ve olumlu bakışınızla teşekkür edebilirsiniz. Onların beklediği de sadece ve sadece bu” diye konuştu.
Eğitimin geleceğimiz için hayati öneminden yola çıkarak haziran ayında “Olmasa da Olur” isimli bağış kampanyasını başlattıklarını ifade eden Çamaş, “Bazı harcamalar olmasa da olur ama eğitim olmazsa olmaz diyoruz. Herkesin ufak eylemlerle bir çocuğun hayatında değişim yaratabileceğini anlatmaya çalışıyoruz” dedi.
Yalın ve Talha Çamaş
Açılış törenine, “Olmasa da Olur” kampanyasına gönüllü destek veren sanatçı Yalın da katıldı. Çamaş, Yalın’a bir teşekkür sertifikası takdim etti. Darüşşafaka’ya destek olmanın kendisi için büyük bir mutluluk ve gurur kaynağı olduğunu ifade eden ve “Darüşşafaka istediği sürece elimden gelenin en iyisiyle bir ömür yanınızdayım” diyen Yalın Darüşşafakalı öğrencilerden büyük alkış aldı.
Charles F. Hunter
Bu yılki törenin konuklarından biri de ABD İstanbul Başkonsolosu Charles F. Hunter’dı. Darüşşafaka’yı bir komşu ve çok önemli bir kurum olarak gördüğünü ifade eden Başkonsolos Hunter, yeni ders yılının ilk gününde Darüşşafakalılarla olmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi ve iyi dileklerini iletti. Başkonsolos Hunter ayrıca, odasında Darüşşafakalı öğrencilerin yaptığı bir sanat eserinin bulunduğunu ve bu nedenle ziyaret edemese de her gün Darüşşafaka’yı düşündüğünü de ifade etti.
ABD Başkonsolosluğu’nun Başkonsolos Hunter’ın Darüşşafaka ziyaretiyle ilgili hazırladığı videoyu izlemek için lütfen tıklayınız.
Kaan Ilisu, Abdullah Bozdaş ve Talha Çamaş
Törende, 2015 üniversite sınavlarında gösterdikleri başarıyla “Yusuf Ziya Paşa Ödülü”nü almaya hak kazanan öğrencilere, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş tarafından ödülleri takdim edildi.
Kaan Ilisu: Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Abdullah Bozdaş: Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Ege Erdoğan ve Davut Ökütçü
Bu sene en iyi başarı sırasıyla üniversiteye yerleşen öğrenci özel ödülünü de, Türkiye 1374.’sü olarak İstanbul Üniversitesi İngilizce Mütercim Tercümanlık Bölümü’ne giren Ege Erdoğan kazandı. Ege Erdoğan’a ödülünü, 50. yıl mezunları adına Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Davut Ökütçü verdi.
Deniz Şengün ve İbrahim Eren Burci
Ardından, 4. sınıftan itibaren Eşli Danslar Kulübü’nde dans etmeye başlayan ve sonra başarılarıyla isimlerini yurt dışında duyuran Deniz Şengün – İbrahim Eren Burci çifti büyüleyici jive danslarıyla sahnedeydi.
Alice Braden
Darüşşafaka Ailesi’ne bu yıl katılan Yabancı Diller Bölüm Başkanı Sayın Alice Braden, tüm akademik kadro adına duygu ve düşüncelerini paylaştı. Braden, “Hem sizin hem de bizim dünyamız çok hızlı değişiyor. Bugünkü deneyimlerimiz gelecekteki tecrübelerimizden büyük oranda farklı olacaktır. Biz geleceğin ne olacağını sadece tahmin edebiliriz ama onu inşa edenler siz olacaksınız. Sizin vizyonunuz bu dünyayı değiştirecek. Size verilen araçları kullanın, bizden, Darüşşafaka çalışanlarından ve ailesinden alabileceğiniz tüm bilgiyi alın. Dünyadaki en iyi eğitimi isteyin. Böylece hazır olacak, kendinizi keşfedecek ve dünya üzerinde etki bırakabileceksiniz. Albert Einstein’dan bir alıntı yapacağım: Bugünü hatırlayın çünkü bugün her zaman başlangıçtır. Bugün hayallerinizle dolu yepyeni cesur bir geleceğin başlangıcıdır. Geleceği düşünün ve bu hayallerin gerçekleşmesini sağlayın” dedi.
Doğuş Çakır
Ardından 2015 Darüşşafaka Giriş Sınavı birincisi, 5. sınıf öğrencisi Doğuş Çakır bir konuşma yaparak tüm Darüşşafaka Ailesi’ne seslendi. 31 Mayıs’ta tüm Türkiye’den 2.114 öğrencinin girdiği sınavda birinci olarak büyük bir başarıyla Darüşşafaka’ya adım atan Doğuş şunları söyledi: “Şu an bu konuşmayı yaparken Darüşşafaka gibi büyük ve köklü bir ailenin üyesi olmanın mutluluğunu ve gururunu yaşadığımı hissediyorum. Darüşşafaka’ya adımımı attığım ilk anda çok heyecanlandım. Çünkü beni nelerin beklediğini bilmiyordum ama burada geçirdiğim günlerden sonra beni dolu dolu bir yaşamın beklediğini artık biliyorum. Darüşşafakalı olmanın verdiği ayrıcalıkla ben ve arkadaşlarım hem çok eğlenecek hem de çok iyi bir eğitim göreceğiz. Eminim ki bize bu yolculukta ailelerimiz, öğretmenlerimiz, ağabey ve ablalarımız eşlik edecekler. Şimdiden onlara, ben ve arkadaşlarım adına çok teşekkür ederim. Yeni şeyler okumanın ve öğrenmenin heyecanıyla dolu, güzel ve mutlu bir yıl geçirmemiz dileğiyle yeni eğitim-öğretim yılı hepimize kutlu olsun.”
Seher Kurtuluş
Törende, Öğrenci Birliği Başkanı Seher Kurtuluş da bir konuşma yaptı ve şunları söyledi: “Karanlık yolu aydınlatan kelime Darüşşafaka… Koca yeşil kapıdan girdikten sonra nefes almayı öğreten yuva. Birlikte sevindiğimizde gökyüzüne bakan durağımız. Bir ağız dolusu gülücük paylaştığımız arkadaşlarımız. Her ne kadar bu sene masalın sonuna gelmiş de olsak bilirsiniz ki Darüşşafaka’dan mezun olunmaz. Buraya ait olmuşsunuzdur bir kere. Koşmuşsunuzdur yemekhanesine can havliyle. Sinmiştir içinize kokusu. Ve siz küçük kardeşlerim, tadını çıkarmalısınız bu on senelik rüyanın.”
Daçka’nın yeni 5. sınıf öğrencileri de, önceki okullarındaki öğretmenlerine yazdıkları mektuplardan bölümler okudular.
İlayda Kılıçay: Öğretmenim, ilk olarak size çok teşekkür ederim. Çünkü benimle geçirdiğiniz onca vakitten sonra, bana verdiğiniz bunca değerden sonra teşekkür etmek belki yetmeyebilir ama söz veriyorum size daha fazlasını yapacağım.
Zeynep Bayraktar: Sonunda Darüşşafaka’yı kazandım ama şöyle bir terslik var: Annemi çok özlüyorum.
Engin Çoban: Bu okulda “üzüntü” adlı duyguya yer yok. O yeşil kapıdan geçtiğimde artık Daçkalı olduğumu anladım.
Gurur Arıkan: O kapıyı çok merak ettim ve düşündüm. Meğerse yeşil kapı çok eskiymiş, öğrendim.
Engin Çoban: O kapıdan ağlayarak çıkacağımı da biliyorum. Ben bir Daçkalıyım ve bu ailenin bir üyesiyim.
Arda Barlas: Burada hayat süper! İlk gün işleri halletmeye çalıştık.
Engin Çoban: Bu okulda planetaryum dahil “o çok pahalı, yalnızca özel okullarda var” dediğimiz her şey bedava ve üst seviyede bulunuyor.
Tibethan Savaş: Planetaryumda 3D videolar izledik. Uzayın 3D görüntüsünü izledim. Yıldızları öğrendim. Buraya iyi ki gelmişim.
Ahmet Karan: Müze de var, Darüşşafaka’nın hayatını anlatıyor.
Damla Çağığan: Okul o kadar büyük ki her tarafını hatırlayamıyorsun. Pazar günleri de çok güzel yerlere götürüyorlar.
Yiğit Ertop: Sevgili Öğretmenim Daçka’da tam beş öğün yemek var, anlayacağınız tam benlik.
Eylül Şahin: Burası rüya gibi bir yer. Bu güzellikleri görmemde yardımcı olduğunuz için tekrar teşekkür ederim.
Mehmet Yüksel: Artık güzel bir okula geldim ve hayallerimin yanına yaklaştım.
Bengisu Coşkun: Öğretmenim hani, ben hep moda tasarımcısı olmak istiyorum ya, işte burada bir “Tasarım Kulübü” var. Çok heyecanlıyım!
Bengisu Güneş: Ben veteriner olarak buradan ayrılmayı düşünüyorum.
Yiğit Mert Bideci: Ben burada yani Darüşşafaka’da o kadar rahat bir yaşam sürüyorum ki geceleri huzurla uyabiliyorum.
Engin Çoban: Burada cici ağabeyimi buldum. Bizim oralardan ve çok iyi biri.
Oğuzhan Dalan: Bize burada moral vermek için öğretmenlerimiz de çok çalışıyorlar ve bizi mutlu ediyorlar.
Azra Gökdemir: Ben burada çok mutluyum. Hayatta en çok bayıldığım bir yer olmamıştı.
Ahmet Cihan Keskin: Sevgili öğretmenim, ben artık Türkiye’nin en köklü ailesindeyim.
Cem Seymen
Darüşşafakalı öğrencilere yeni ders yılının ilk dersini, gazeteci Cem Seymen verdi.
Daçkalılara, içlerinden gelen sesi dinlemelerini ve cesur olmalarını öğütleyen Seymen, “İçinizdeki büyük insanı keşfedin. Merak edin, soru sorun, keşfedin. Ülkemizde bir şeyler yaratabileceğinize inanın. Size verilen bu fırsatı, bu muhteşem eğitimi, sakın boşa harcamayın. Cesur olun, kendinize güvenin. Ve hakikaten seveceğiniz bir şey bulun. Kalbinizde hangi meslek varsa onu seçin. En iyisi olmaya bakın. En yükseğe zıplayın. İnsanlara yatırım yapın. Birileri size nasıl yardımcı olduysa, siz de mutlaka birilerine yardımcı olabilmek için bir meslek sahibi olun. Yanınızdakinin daha iyi bir hayatı olması için çaba sarf edin” dedi. Daçkalılara bol bol edebiyat okumalarını da tavsiye eden Seymen, “Ben başarabilirim deyin ve Türkiye’yi başarılara taşıyın. Gözlerinizdeki ışık zaten yaşadığınız ülkede fark yaratmak için her türlü cesarete sahip olduğunuzu gösteriyor. Ben bugün gerçekten çok etkilendim. Burada iyilik var, güzellik var, cesaret var, coşku var, iyi niyet var” diye seslendi.
Cem Seymen’e Nevzat Kulaberoğlu tarafından bir teşekkür sertifikası verildi.
Daha sonra 5. sınıflar korosu, şarkılar söyledi ve Darüşşafaka Marşı’nı okudu. 2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı Açılış Töreni şu sözlerin ardından sona erdi: “Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyet Devrimleriyle bize armağan ettiği çağdaşlaşma, aydınlanma, özgürleşme atılımlarının hedefe ulaşması için iyi dersler Darüşşafaka!”