151. Yılda, gururla, iyi dersler Darüşşafaka!

2014-okul-acilis-toreni (2)_rsz
1863’ten bu yana ders zillerinin kesintiye uğramadan çaldığı, koridorlarında öğrencilerin koştuğu, Türkiye’nin eğitim çınarı Darüşşafaka’da bir eğitim ve öğretim yılı daha başladı. 2014-2015 Eğitim- Öğretim Yılı Açılış Töreni, 8 Eylül 2014 Pazartesi günü TİM Show Center Ana Salon’da yapıldı.

Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Erdem, Darüşşafaka Cemiyeti ve Darüşşafaka Eğitim Kurumları Yöneticileri, öğretmenler, öğrenciler, veliler, Darüşşafaka’nın hayırsever bağışçıları ve dostlarının katıldığı tören, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşları ile Darüşşafaka’yı kuran ve bugünlere emeğiyle, bağışlarıyla, yürekleriyle taşıyanların değerli anısı önünde bir dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’yla başladı.

2014-okul-acilis-toreni (3)_rsz
Nevzat Kulaberoğlu

Darüşşafaka Lisesi Müdürü ve Kampüs Koordinatörü Nevzat Kulaberoğlu, “Bugün, her birimiz için umutlarla, hedeflerle, heyecanla dolu yeni sayfaların açıldığı çok özel ve çok önemli bir gün” diyerek başladığı konuşmasında, “Bizler, Darüşşafaka’nın eğitimdeki köklü geçmişi ve deneyimine kendi profesyonelliğimizi katarak her bir öğrencimizin üst düzey niteliklerle donanmış, ülkemize ve insanlığa katma değer üretecek bireyler olarak yetişmeleri için tüm gücümüzle birlikte çalışacağız, her birimiz kendimize düşen sorumlulukları yerine getireceğiz” dedi. Öğrencilere “En önemli sorumluluğunuz başarılı olmaktır. Başarılı olmak için sizlere sunulan bütün olanakları değerlendirerek en üst seviyeye ulaşmanız gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum” diye seslenen Kulaberoğlu, “Nezaketle ve dostlukla dolu, birlikte mükemmeliyeti yakalayacağımız bir yıl olması dileğiyle hepinize sevgi ve saygılar sunuyorum” dedi.
talha-camas-okul-acilis-2014 (2)_rsz
   Talha Çamaş

Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş ise sözlerine yeni Daçkalılara “aramıza hoş geldiniz” diyerek başladı ve onları görünce kendisini, çiçekler içinde dolaşıyor gibi hissettiğini ifade etti. “Sizlerle birlikte Darüşşafakamız daha da şenlendi, güzelleşti…” diyen Çamaş, “Sevgili 5. Sınıflar, mezun ağabey ve ablalarınızın hep söylediği bir söz vardır: ‘Darüşşafaka’nın kapısından ağlayarak girdim ama yine ağlayarak çıkıyorum’… Sizler de buraya pek çok farklı duyguyla gelseniz de buradan ayrılırken ağabey ve ablalarınızla benzer duygularla ayrılacaksınız. Burada sevilecek, değerli olmanın, önemli olmanın ne demek olduğunu, yaşayarak göreceksiniz. Ailemiz çok büyük ve siz istediğiniz sürece ömür boyu size bu ailede yeriniz var” diyerek yeni Daçkalılara sevgisini ifade etti.
2014-okul-acilis-toreni (4)_rsz
Talha Çamaş, Yusuf Ziya Paşa Ödülü’nü almaya hak kazanan öğrencilerden Onur Çolakel ve Uğur Tahnal ile…

Tüm öğrencilere, “İyi karakter sahibi, mutlu ve başarılı bireyler olmanızı istiyoruz hepinizden” diye seslenen Çamaş, “Sevgili çocuklar, bundan önceki 151 yıl boyunca, ülkemizin çok değerli insanları, çalışarak kazandıklarını, biriktirdiklerini, hatta okul harçlıklarını Cemiyetimize bağış yaparak sizlerin eğitim almasına katkıda bulundular, bulunuyorlar. Kendilerine buradan bir kez daha hepimiz adına minnet duygumuzu ifade etmek istiyorum. Sizlerin bu değerli insanlara ve bizlere verebileceği tek bir şey olmalı… O da “gurur”… Bu gururu başarılarınızla, karakterinizle, sunulan hizmetin değerini bilerek, okulumuzun eşyalarını ve kaynaklarını tutumlu kullanarak, kendinizden küçüklere örnek insanlar olarak, hayata güçlü ve olumlu bakışınızla sağlayabilirsiniz” diye konuştu.

Törende, 2014 üniversite sınavlarında gösterdikleri başarıyla “Yusuf Ziya Paşa Ödülü”nü almaya hak kazanan öğrencilere, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş, Başkan Vekilleri Fırat Tekin ve Adnan Dovan tarafından ödülleri takdim edildi.
2014-okul-acilis-toreni (6)_rsz
• Uğur Tahnal: Boğaziçi Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslar Arası İlişkiler Bölümü
• Onur Çolakel: Koç Üniversitesi, Hukuk Fakültesi, Hukuk Bölümü
• Can Öz: Ankara Üniversitesi, Hukuk Fakültesi, Hukuk Bölümü
• Doğucan Yenidünya: Koç Üniversitesi, Hukuk Fakültesi, Hukuk Bölümü
• Neslihan Balta: İstanbul Üniversitesi, Hukuk Fakültesi, Hukuk Bölümü
• Mazlum Fırat Ünsal: İstanbul Teknik Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Uçak Mühendisliği Bölümü
• Öner Sarp Nalçın: Koç Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü

Bu sene en iyi başarı sırasıyla üniversiteye yerleşen öğrenci özel ödülüne de, Türkiye 842.’si olarak Boğaziçi Üniversitesi, İngilizce Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’ne giren Uğur Tahnal hak kazandı. Uğur Tahnal’a ödülünü, 50. yıl mezunları adına Fırat Tekin verdi.
2014-okul-acilis-toreni (7)_rsz
Fırat Tekin ve Uğur Tahnal

Ardından, 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Eşli Danslar Kulübü’nde dans etmeye başlayan 3 minik çift (6. sınıf öğrencileri Asel Birinci, Murat Menteşe, Begüm Ersoy, Hurşit Kartaloğlu, Melek Beyza Eynikaya, Mert Pehlivanlar) cha cha danslarıyla sahnedeydi.

2014-okul-acilis-toreni (8)_rsz
Darüşşafaka Ailesi’ne bu yıl katılan Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Selmin Kallioğlu, tüm akademik kadro adına duygu ve düşüncelerini paylaştı. Kallioğlu, “Adını her duyduğumda ve söylediğimde içime işleyen bu şefkat yuvasında, Darüşşafakalı şefkatli yüreklerden biri olabilmek için elimden geleni yapacağım. Daçka’nın; “Darüşşafakalı Çocuklar Kardeştir!” anlamına geldiğini uzun zamandır biliyordum ama şimdi yaşayarak yeniden göreceğim. “Ben küçükken” diye başlayan cümlelerin tarafımdan anlam kazandığı yerdeyim. Küçük bir öğrenciyken olmayı çok istediğim yerde bir eğitmen olarak yer almak, tarif edilemez bir duygu benim için. Önemli olan içinde bulunduğumuz bu fırsat eşitliğini başarıya dönüştürmek ve bu çabayı hep taze tutmaktır. Sizler merak dolu bakışlarınızla bizlere öğretme heyecanı verirken bizler de sizlerdeki değişimi ve gelişimi görmenin mutluluğunu yaşayacağız. Öğrettikçe çoğalacak, çoğaldıkça öğretmenin gücüyle ufkumuzu genişleteceğiz” dedi.

Ardından 2014 Darüşşafaka Giriş Sınavı birincisi, 5. sınıf öğrencisi Ayberk Savmaz bir konuşma yaparak tüm Darüşşafaka Ailesi’ne seslendi. 1 Haziran’da 79 ilden 2.145 öğrencinin girdiği sınavda birinci olarak büyük bir başarıyla Darüşşafaka’ya adım atan Ayberk şunları söyledi: “2014-2015 eğitim-öğretim yılına başlarken Darüşşafakalı olmanın coşku ve heyecanı içinde hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Okul, hayatımızın ilk dönemlerinde önemli bir yer tutmaktadır. İnsan olarak en önemli özelliğimiz aklımız ve aklımızı kullanabilme yeteneğimizdir. Aklımızı daha iyi kullanabilmek ve zekamızla yeteneklerimizi geliştirebilmek için okul bizim vazgeçilmez bir kaynağımızdır. Darüşşafakalı olmanın bir ayrıcalık olduğunu okula başladığımız ilk günden bize anlatmaya başladılar. Darüşşafaka adını ilk duyduğumda çok heyecanlanmıştım. Ben de bu okulda okumak istedim. Bu nedenle ikiz kardeşim Beril Savmaz’la beraber çok çalışarak zoru başardık ve Darüşşafakalı olduk. Çok mutluyum. Yeni bilgiler, yeni dostluklar, güzel günler ve aydınlık fikirlere kavuşmamız dileğiyle yeni eğitim-öğretim yılımız hepimize kutlu olsun.”

5-7 Temmuz 2014 tarihlerinde Gürcistan’ın Batum şehrinde düzenlenen “World Open Batumi” yarışmasına katılan Okul Dans Takımı’ndan, Yıldız 2 kategorisinde 3. olan İbrahim Eren Burci – Deniz Şengün çifti ve 5. olan Cem Onur – Ekin Kanat çifti, sahnede büyüleyici gösterilerini sundular.

Törende, Öğrenci Birliği Başkanı Yasin Yıldız da bir konuşma yaptı.

Daçka’nın yeni 5. sınıf öğrencileri de, önceki okullarındaki öğretmenlerine yazdıkları mektuplardan bölümler okudular.
2014-okul-acilis-toreni (9)_rsz
HASAN ALİ KİREMİTÇİ 5-A: Sevgili Öğretmenim, sizin sayenizde en güzel okulda okuyorum. Arkadaşlarımla çok iyi anlaştım. Burada herkes eşit. Birbirimizden farkımız yok. Bu yılımız maceralarla dolu geçecek. Bakalım bizi daha neler bekliyor. Hepimiz çok heyecanlıyız.

CANSU AKDAŞ 5-A: Darüşşafaka’nın kapısından girince insan büyüleniyor sanki. Kütüphanelerinde milyonlarca kitap var. Hepsi de tertemiz ve eğitici kitaplar.

MEHMETCAN TİZEL 5-B: Öğretmenim, Darüşşafaka’da planetaryum denen bir yer var. Ne olduğunu biliyor musun? Planetaryum üstü yarım yuvarlak bir yer. Büyüteçleri var. Ay’ı ve gezegenleri gösteriyor. Okulumuzun kocaman bir bahçesi ve yatakhanesi var. Müzik odası, kütüphanesi, kütüphanede bilgisayarları var. Annemler Soma’da futbol sahası gerçek gibi. Böyle büyük bir okul görmedim.

CANER DEMİRCİ 5-B: Öğretmenim, ben sizin sayenizde Daçkalı oldum. Daçkalı, Darüşşafaka’ya gidenlere denir.

ÖZGENUR ADIGÜZEL 5-C: Darüşşafaka’nın kapısından içeri girince bu güzel okulda ben mi okuyacağım, diye sordum kendime. Çünkü buradaki herkes çok sevecen, anlayışlı ve mutlu. Okulumuz da öyle büyük ki içinde ne ararsan var.

CEYLAN EROLTU 5-D: Buranın Satranç Kulübünü annem gezip görmüş, çok güzel bir yermiş. Sizin hem ders hem de satranç emeklerinizi boşa çıkarmayacağım, çok çalışıp başaracağım. Buradan mezun olunca doktorluk okuyacağım.

AHU TARASI 5-D: Öğretmenim, sizin sayenizde şu anda hayatım garantide. Bunun için size minnet duyuyorum. Burada herkes birbirinin duygusunu tatmış ve anlamış durumda. Bu okulda her şey farklı: Eğitim şekli, kütüphane yemekhane.. Ama beni en çok şaşırtan farklılık okulda bir teknoloji müzesinin olması… Anlayacağınız eski okulumla tek ortak noktası eğitim alınan yer olması…

EREN EKİNCİ 5-A: Burada basketbol maçına gidebileceğim. Benim burada uydurduğum sözler var. Size belirtmek istiyorum. “Telefon kartı anneye giden tek yoldur. Telefon kartlarında vakit nakittir.”

YASİN EMRE KAPAN 5-D: Burada yemekhane tozlu ortamda değil, herkes sağlıklı; buranın kendi hastanesi bile var.

ADA DELAL ÖZKÖK 5-B: Sevgili Öğretmenim, sizi çok özlüyorum ama Darüşşafaka gibi bir okula gelme şansını tepemezdim.

ŞİLAN DOĞAN 5-C: Bu okulun kıymetini asla anlatamam. Bu okulun kıymetini sadece yaşayanlar bilir. Darüşşafaka’yı yatakhanesinden yemekhanesine, dersliğinden spor salonuna kadar buradaki şeyleri yazmaya çalışsam beş kağıt tüketirim.

ESAD KAHRAMAN 5-C: Okul çok büyük ve güzel. Yiyecekler de çok lezzetli.

ATA KIRÇIN 5-E: Ben burada çok şey öğreneceğim ve şunu biliyorum ki ben burada başarılı oldukça sizin göğsünüz kabaracak.

ECEM KÜPÇÜ 5-E: Öğretmenim sizi hiç unutmayacağım çünkü iz bırakanlar unutulmaz.

AHMET YÜCEL 5-C: Türkiye’nin en köklü, en geniş, en iyi okullarından biri olan “ Darüşşafaka Ortaokulu”na seçildim. Okulumuzun büyük, yeşil ve tarihi kapısından girerken çok heyecanlandım ve çok mutlu oldum. Çünkü bu okuldaki her şey çok güzel.

“Türkiye’nin sizin gibi gençlere ihtiyacı var”

Darüşşafakalı öğrencilere yılın ilk dersini, 2013’te eşi Müge Aral’la birlikte Darüşşafaka’nın 150. Yılı şerefine “Ben Bir Daçkalıyım” belgeselini hazırlayan gazeteci ve belgeselci Coşkun Aral verdi.

Belgeseli hazırlama sürecinde Darüşşafaka’yı ve Daçkalıları tanımaktan çok mutlu olduğunu söyleyen Aral, “Ben de fahri Daçkalıyım” dedi. Merak öğesinin önemine değinen Aral, Siirt’te büyüdüğünü ve ilk okuma heyecanını, onun kuşağının dünyayla bağlantısını kuran Doğan Kardeş dergisiyle tattığını söyledi. Araştırmacı, bilgiye ulaşmak için çaba gösteren, sorgulayıcı nesillere ihtiyacımız olduğunu ifade eden Aral, bu topraklarda bizden önce yaşayanları ve tarihi araştırıp öğrenmeyi tavsiye etti. “Bilgi, evrensel bir değerdir. Bilgi, belge ve bunu öteye taşımak ciddi şekilde değerlidir” dedi. “Keşke Darüşşafaka’nın benzerleri her yerde olsa da, ülkemiz hak ettiği yeri bulsa” şeklinde konuşan Aral, “Türkiye’nin sizin gibi gençlere ihtiyacı var” diye seslendi. “Ben sık sık geleceğim” diyen Aral, “Her sene gelip kardeşlerimin üniversite sonrası çalışma heyecanlarını da paylaşmak istiyorum. Sizinle belgesellerimde ve dünyanın her yerinde buluşmak isterim. Darüşşafakalılardan beklentim çok büyük. Umarım Darüşşafaka’nın benzerlerini kurarlar. Takipçinizim” dedi.
2014-okul-acilis-toreni (13)_rsz
Daha sonra 5. sınıflar korosu, Darüşşafaka Marşı’nı söyledi ve tören şu sözlerin ardından sona erdi: “Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyet Devrimleriyle bize armağan ettiği çağdaşlaşma, aydınlanma, özgürleşme atılımlarının hedefe ulaşması için iyi dersler Darüşşafaka!”

Ada Dijital Ajans